A változás gyors és kiszámíthatatlan, a folyamatok gyakran a média ellen dolgoznak, de lát pozitív fejleményeket is Karl Ulrich, a Süddeutscher Verlag vezérigazgatója, aki a Kreatív által szervezett Média 2018 konferencián osztotta meg vízióit a hallgatósággal.

A vezérigazgató nem éppen optimista hangvételben kezdte az előadást:

Tíz évvel ezelőtt mindenki a médiában akart dolgozni, ma pedig azt kérdezik, tíz év múlva ki fogjuk-e tudni fizetni az irodabérletet

- mondta. Az álhírek terjedése, az elsősorban az online médiával szemben megjelenő, átláthatóságot és mérhetőséget követelő bizalmi deficit, a Facebook monopolhelyzete mind olyan tényezők, amelyek nehezítik a szektor feladatát.

Csupán idő kérdése, hogy a natív hirdetéseket is utolérje az álhír-probléma, különösen, hogy az Európai Unión és az Egyesült Államokon kívül rosszul szabályozott területről beszélünk.

Mindenki virális sikerre hajt, a cégek pedig egyre több tartalomgyártót csábítanak el saját, belső médiavállalataik számára. (A SDV maga is segített például az Allianz saját szerkesztőségének felállításában, ha már megakadályozni nem tudja a folyamatot.) A véleményvezérek felépítésében nincs tapasztalata a kiadóknak, és a videós tartalomgyártás is lassabban terjed a szükségesnél. Ugyanakkor vannak jó újságírók – lásd a Panama Papers esetét -, viszont kérdéses, hogy az oknyomozó munka tud-e még valódi hatást kiváltani a társadalomban.

 

Karl Ulrich azért néhány olyan fejleményről is beszámolt, amelyek – jól kihasználva – segíthetik a médiavállalkozásokat.

Az egyik ilyen a lassúság újrafelfedezése: az online a print felé tart, az SDV készíti például a Google nyomtatott magazinját, de a webshopok is egyre gyakrabban adnak ki életmódlapokat. Az amerikai ekönyv-piac öt éve csökken, a nyomtatott könyvek piaca viszont újra növekedésnek indult. Azt ugyan nem tudni, hogy ezek a trendek meddig tartanak, de egyelőre bíztató az irány.

A technológia fejlődése is rejt magában lehetőségeket. A vezérigazgató szerint a kiterjesztett valóság fontosabb lesz, mint a virtuális, ugyanis több funkcionalitást és lehetőséget kínál – az SDV három éve foglalkozik aktívan ezzel a területtel. A big data – nyugtalanító orwelliánus víziók mellett - egyelőre inkább kérdéseket vet fel: milyen adat releváns, melyikből lesz végül hatékonyságnövekedés, piacképes termék vagy szolgáltatás.

A mesterséges intelligencia rohamléptekben fejlődik, az ajánlórendszerek ma már 20 kérdés helyett 4-5-tel is jól működnek, miközben akár az eredetileg megadott preferenciáinkat is felülírják – lassan jobban tudják, mire van szükségünk, mint mi magunk.

 

Míg pár éve az olvasottság mérése is kihívást jelentett, ma már egyre több, drágán értékesíthető online médiatermék létezik. Az SDV napilapjából például 60.000 példány fogy online, egy-egy előfizető évente 360 eurós bevételt jelent.

Az előfizetéses modell egyelőre jól működik, egy-egy fizetős cikkre viszont ritkán áldoznak a felhasználók – ehhez könnyebben kezelhető micropayment-megoldásokra lenne szükség. A lehetőségeket folyamatosan fejlesztik, de kérdés, hogy 3-5 éven belül nem fog-e teljesen megváltozni a piac.

Ne bízzunk semmiben. A változás gyakran erősebb, mint amit el tudunk képzelni

- mondta összefoglalásként a vezérigazgató.

A cikk szerzője Csillag Zoltán

Nézze meg Csillag Zoltán teljes profilját a Ki Kicsoda? oldalunkon.