2011. február 21.

Nem dughatják el a focimeccseket a kis nézettségű fizetős tévékre

Az Európai Unió Törvényszéke a belgáknak és a briteknek adott igazat a FIFA és az UEFA ellenében.

Az Európai Unió Törvényszéke a belgáknak és a briteknek adott igazat a FIFA és az UEFA ellenében. Ez azt jelenti, hogy a tagállamok meghatározhatják, melyek a kiemelten fontos sportesemények, amelyeket ingyenesen fogható csatornákon is elérhetővé kívánnak tenni.

A briteknek és a belgáknak adott igazat az Európai Unió Törvényszéke, ami azt jelenti, hogy a tagállamoknak joguk van meghatározni, hogy melyek azok a társadalmilag kiemeltnek minősülő sportesemények, amelyekkel kapcsolatban megtiltanák, hogy azokat csak előfizetéses tévécsatornák adhassák le.

A két említett ország korábban elkészítette a maga listáját, melyet az Európai Bizottság jóvá is hagyott. A belgák ide sorolták a foci Vb összes mérkőzését, a britek pedig emellett a futball Eb minden összecsapását is. Ez összesen 64, illetve 31 meccset jelent.

A közvetítési jogokkal nagy pénzt kaszáló FIFA és UEFA viszont megtámadta a döntést, melyet az EU Törvényszéke most megerősített. A hátteret ehhez az adja, hogy az audiovizuális direktíva lehetőséget ad a tagállamoknak az össztársadalmilag fontos események meghatározására.

Jellemzően ide tartozik az Olimpia, melyet mindenhol egy szabadon fogható csatorna is közvetít (pl. nálunk a Magyar Televízió), nem kizárva így a nézők egy jelentős részét. A mostani döntés e kör kiterjesztését teszi lehetővé. Mostanra nyolc tagállam listáját hagyta jóvá az Európai Bizottság.

Magyarország tudtunkkal még nem adott le ilyen listát, ugyanakkor itthon is volt amiatt nézői elégedetlenség, hogy a tavalyi szériában a Bajnokok Ligájában szereplő Debrecen bizonyos meccseit azért nem lehetett látni, mert azok a szerdai, azaz nem a TV2, hanem a DigiSport által "megvásárolt" napra estek. Utóbbi viszont fizetős, és akkoriban igen alacsony penetrációja volt.

Címkék: foci európai unió

Teltházzal debütált az első hazai Influencer Festival

4 órája

Tartalomgyártás, platformok közötti átjárás, közösségi média menedzsment, be- és kikövetés, social kampánytervezés, influencer portfólióépítés – ezek voltak a hívószavak az első hazai Influencer Festival előadásain.

Kezdő youtuberek számára hirdet pályázatot a BugTV

10 órája

A BugTV, a Klikkmánia cégcsoport YouTube marketinggel és csatorna menedzsmenttel foglalkozó üzletága „I. BugTV – Youtuber akarok lenni!″ címmel pályázatot hirdet a jövő videós tehetségei számára.