2010. július 21.

Nem eladó a Népszabadság

Az év utolsó három hónapjában összességében már szerény nyereséget hozhat a Népszabadság Zrt. a tavaly egymilliárdot meghaladó veszteség után.

Az év utolsó három hónapjában összességében már szerény nyereséget hozhat a Népszabadság Zrt., amely a tavaly egymilliárdot meghaladó veszteséget termelt. A lap nem eladó – az viszont a második félévi eredményektől függ, hogy húznak-e még egyet a nadrágszíjon. Mihók Attila-interjú a Napi Gazdaságban.

Az, hogy a Népszabadság kinek a portfóliójában folytatja, nyilván sok mindentől függ, de ez nem a menedzsment, hanem a tulajdonos döntése. Nekem az a célom, hogy a Népszabadság ne kerüljön pénzébe a tulajdonosoknak, hanem tisztességes eredményt hozzon - nyilatkozta.

Mihók Attila - akit nemrég neveztek ki a lapot kiadó vállalkozás elnök-vezérigazgatói tisztségébe - a Napi Gazdaságnak azt mondta, hamarosan modernebb lesz a Népszabadság, több új kiadvánnyal is előrukkol majd a kiadó. Az elmúlt években többen, többször is kopogtattak már a kiadó ajtaján, mondván, ha eladó lenne a lap, érdekelné őket, a vezérigazgató azonban hangsúlyozta, hogy a Népszabadság nem eladó.

A megbízatás elfogadásakor inspirálta, hogy egy anyagilag nehéz helyzetben lévő társaságot kell kimozdítani a mélypontról, ami nehéz feladat, de legalább ekkora kihívás is. „Volt már ilyen feladatom külföldön” – jegyezte meg.

A társaság 2009-es veszteséges évének összetett okai voltak. Egyrészt a nyereség mérséklődését, majd eltűnését eredményező folyamatok nem tegnap indultak el, másrészt az elmúlt évek során a tulajdonosok is hoztak egy-két olyan döntést, amelyek nem segítettek a kiadón – mondta, megjegyezve: a Népszabadság bevétele mintegy 20 százalékkal mérséklődött, miközben a médiapiac egésze 30 százalékot is veszített.

A második félévi eredményektől függ, hogy lesz-e újabb költségcsökkentés - ondta. Utalt rá: a Ringiernél a válság során ugyanazzal a csapattal megpróbáltunk minél több lapot és online "terméket", szolgáltatást "eladni", vagyis igyekeztünk egyre több bevételt termelni, ugyanazon infrastrukturális költségekkel. Az új termékeket úgy kellett megterveznünk, hogy azok adott esetben hirdetési bevételek nélkül is megállják a helyüket. „De a Ringier sem úszta meg költségcsökkentés és létszám-racionalizálás nélkül. A Népszabadságnál hasonló bővülési utat szeretnék bejárni a kollégákkal” – jegyezte meg a vezető, aki szerint mérsékelhető és megállítható a példányszámvesztés, csak az a kérdés, hogy milyen szinten.

„Egy modern kiadóvállalatnál a hangsúly a lapeladásról fokozatosan a tartalom-előállításra helyeződik át. A nyomtatott újság a tartalom értékesítésének csak az egyik, igaz, jelen pillanatban legnagyobb bevételt hozó csatornája. Egy új lapterv is készül, aminek eredményeként modernebb lesz az újság, s aminek szintén lehet hatása az eladásokra” - közölte.