2010. szeptember 30.

Nem fizetnek a kábelesek

Ahogy korábban, most is ellenállnak a kábelszolgáltatók: nem fizetnek a két országos kereskedelmi tévének azért, hogy továbbítsák műsorukat.

Ahogy korábban, most is ellenállnak a kábelszolgáltatók: nem fizetnek a két országos kereskedelmi tévének azért, hogy továbbítsák műsorukat.

Járhatatlan utat választ a két nagy kereskedelmi csatorna azzal, ha pénzt kér a kábelszolgáltatóktól műsoruk továbbításáért – elemezte a helyzetet a TV2-re is utalva Kéry Ferenc. A szakember úgy látja: az RTL Klub és a TV2 lépése átformálná a teljes hazai terjesztési- és reklámpiacot, de még az eleve fizetős csatornák életét is, hiszen egy eddig elképzelhetetlen üzleti modellt villantana fel.

Kéry Ferenc azt mondta: a kereskedelmi csatornák már évek óta próbálkoznak a témával a szolgáltatókat egyesítő szövetségnél, ám mindeddig visszaverték őket. Fő érvük az volt, hogy a földi műsortovábbítással szemben kábelen a nehezebben elérhető helyekre is eljuthat a műsor. Kéry Ferenc azonban hangsúlyozta: a kábelszolgáltatók most sem fogják elfogadni az ajánlatot, hiszen a pénzt az előfizetési díjba kellene beépíteniük, és az biztos fogyasztócsökkenést váltana ki. Az elnök elmondta: az előfizetői csomagok piacán a legkisebb csomag országos átlagára ma 1200 forint, és ez hirtelen akár a duplájára is nőhet, ha mindkét csatorna fizetőssé tenné műsorát. Szerinte írásbeli ajánlatot még nem kapott egyetlen szolgáltató sem, "egyelőre szóbeli megbeszélések folynak" – mondta, hozzátéve, hogy a díj bevezetésével kapcsolatos, szintén szóban emlegetett dátum 2011. január 1. – idézi a szakembert a magyar Rádió honlapja.