2010. június 13.

Nem hat meg minket a vébé

Hiába költ többet egy-egy márka, vagy termékcsoport a hazai médiában a focivébé alatt, a reklámpiaci összköltésekben ez nem látszik meg.

Hiába költ többet egy-egy márka, vagy termékcsoport a hazai médiában a focivébé alatt, a reklámpiaci összköltésekben ez nem látszik meg.

A pénteken kezdődött dél-afrikai labdarúgó világbajnokságra a Nike-n kívül természetesen a többi sportszergyártó cég is nagy erőkkel készült (Adidas, Puma), de ugyanígy hozták a szokásos vébészpotjaikat az üdítőital-gyártók (Coca-Cola, Pepsi) és az elektronikai cégek (Sony, Samsung, Philips). A FIFA hivatalos főtámogatói (Coca-Cola, Adidas, Sony, Visa, Hyundai és az Emirates) egyenként száz és kétszázmillió euró között költenek 2014-ig. A Coca-Cola például a 2022-ig szóló szerződése értemében négyévente 97 millió eurót, míg a Sony 2014-ig 118 millió eurót költ el a FIFA labdarúgó eseményein. A kiemelt szponzorok közül a Continental, a McDonald’s és a Budweiser ötvenmillió euró körül költenek fejenként 2014-ig – írja a Kreatív Online.

Elképzelhető, hogy az MTV valóban számolhat milliárdos reklámbevétellel a világbajnokság alatt, tájékoztatásuk szerint a vébétől várják az éves reklámbevételeik 15 százalékát. A korábbi adatok alapján azonban sem az MTV, sem a magyar médiapiac nem számíthat összességében nagyobb összköltésre a hirdetők részéről, mint az év bármelyik szakában. A Kantar Media adatai szerint ugyanis az 1998-as franciaországi világbajnokságig visszamenően semmiféle kiugrást, vagy hatást nem lehet tapasztalni a listaáras össz-reklámköltéseket vizsgálva a vébé-évek maradék tizenegy hónapjához képest. Sőt, az adatokból az látszik, hogy a 2006-os németországi világbajnokságot közvetítő RTL Klubnál a korábbi évekhez képest az értékesített reklámidőben visszaesés volt tapasztalható a vébé ideje alatt.

Hamarosan Debrecenben is elindul a Taxify

16 órája

Már toborozza a sofőröket a Taxify és pár héten belül indul a szolgáltatás tesztüzeme Debrecenben - olvasható a lapunknak elküldött közleményben.