2013. február 26.

Nem hiszünk a marketingeseknek

És az újságírók megítélése sem sokkal jobb - derül ki a PS:PRovocative megbízásából készült felmérésből.

És az újságírók megítélése sem sokkal jobb - derül ki a PS:PRovocative megbízásából készült felmérésből.

A magyarok 78 százaléka szerint a vállalati kommunikációs szakemberek állításainak legalább a fele hazugság - derül ki az NRC 1000 fős megkérdezéséből, melyet a PS:PRovocative megbízásából készített. Nem sokkal nagyobb a bizalom az újságírókkal szemben sem: a netes újságírók esetében 62, a nyomtatott lapok szerzőinél 64, míg a televíziós riporterek esetében 55 százalék gondolkodik hasonlóan.

A marketingesekkel szemben a 40–49 éves korosztály a legszkeptikusabb: 6 százalékuk szerint nincs olyan alkalom, amikor igazat mondanának, 28 százalékuk szerint pedig a legtöbbször valótlant állítanak. A felsőfokú végzettséggel rendelkezők a többiekhez képest még negatívabban ítélik meg ezt a szakmát.

Az újságírók hitelességének megítélésével kapcsolatban az az egyik legmeglepőbb eredmény, hogy az internetes forrásokban éppen az idősebbek bíznak jobban, mialatt a 30 év alattiak a nyomtatott lapokat tartják a leghitelesebbnek.

A válaszadóknak csupán 2 százaléka véli úgy, hogy a vállalatok kommunikációs szakemberei mindig igazat mondanak, és ugyanez az arány az internetes újságírók és a nyomtatott lapok cikkírói esetében.

A magyarok többsége számára a televízió a leghitelesebb: a válaszadók 6 százaléka gondolja azt, hogy a televíziós riporterek mindig igazat mondanak. Bennük leginkább a nők, a 30–39 évesek, az alapfokú végzettséggel rendelkezők és a községek lakói bíznak.

"A kommunikációs szakma megítélése nehezen lehetne ennél rosszabb. Itt az ideje végiggondolni, hogy az 'értékesítésorientált sajtókommunikáció' gyakorlatának megszületése milyen szerepet játszott abban, hogy idáig jutottunk" – mondta el Petrányi-Széll Rita, a PS:PRovocative ügyvezetője. A szakember szerint problémát jelent a túlterheltség is: mind vállalati, mind újságírói oldalon kevés az erőforrás a sztorik kibontására.