2018. április 18.

Nem kapott adatokat Vajna tévéjétől az Artisjust

Nem szolgáltatott adatot az előző évi nézettségéről, illetve bevételeiről az Andy Vajna tulajdonában lévő TV2 Csoport, így az Artisjus bírósághoz fordul.

Itthon az Arisjus szedi be a zenék nyilvános lejátszása után a jogdíjakat, és ők fizetnek aztán a zeneszerzőknek és szövegíróknak. Ennek a piacnak jelentős szereplői a kereskedelmi tévék, melyek nem átalánydíjat fizetnek, hanem bevételeik egy bizonyos százaléka után kell hozzájáruljanak a jogdíjalaphoz. Ehhez egyrészt negyedéves bevételeikről, másrészt pedig a műsorokban lejátszott zenékről is adatokat kell szolgáltatniuk az Artisjusnak, ez alapján számítják ki a fizetendő jogdíj mértékét. A 2017-es év összegzése most zajlott, az abban az évben elhangzott dalok jogdíjfelosztása 2018 májusában történik majd meg - írja a 444.hu.

Mint írják, a TV2 Csoport viszont a legutóbbi adatszolgáltatási körben nem nyújtott át adatokat a szervezetnek, ami így számlát sem tud kiállítani a Fidesz-közeli kézben lévő tévének. A szervezettől megtudták, hogy többszöri egyeztetési kísérlettel és felszólítással is éltek, de nem jártak sikerrel, ezért most a keresetlevelet készítik elő, amit várhatóan heteken belül benyújtanak a bírósághoz.

Az Artisjus éves jelentése szerint 2016-ban az összes jogdíjbevétel közel negyede, 4,1 milliárd forint folyt be a sugárzási és kábeltelevíziós bevételek címén.

Nemcsak a TV2 Csoport csatornái, azaz hanem a Galaxy TV és a Story 5 TV esetében sem járt sikerrel az adategyeztetés, így ügyükben is bírósághoz fog fordulni az Artisjus.