2010. november 10.

Nem kattintós fajta a magyar

A hirdetésekkel találkozó 15 évnél idősebb hazai internetezők kétharmada egyáltalán nem kattint display hirdetésekre. Aki ige, az viszont sokszor.

A hirdetésekkel találkozó 15 évnél idősebb hazai internetezők kétharmada egyáltalán nem kattint display hirdetésekre. Aki ige, az viszont sokszor. Mindez a CEMP Sales House és a Gemius közös, Kattintó Klikk című kutatásának eredményeiből derül ki.

Az eredmények azt mutatják: a kattintások 64%-áért a hirdetésekkel találkozó felhasználók maroknyi része, 10%-a „felelős”. A jelek szerint azonban pont ők nem tartoznak a hirdetők álomkategóriájába; a gyakori kattintók körében átlag felett képviseltetik magukat a kereskedelmi szempontból kevésbé fontos - legfiatalabb és legidősebb, általában alacsonyabb végzettségű és Esomar státuszú - felhasználók.

A kevés kattintó közel fele egy hónapban csak egy alkalommal kattint hirdetésre, azaz csupán egyetlen kiadvány egyetlen kampányának valamely kreatívjára reagál ilyen módon. A CEMP kiadványain kattintók között - az átlagos hazai kattintókhoz képest - felülreprezentáltak a férfiak, a budapestiek, a magasabb végzettségűek és státuszúak, azaz azok a célcsoportok, amelyek hatékony elérésében a CEMP kiadványai ismert módon erősek - közölték.

A Kattintó Klikk kutatás a gemiusProfileEffect kutatás módszertana szerint készült átfogó vizsgálat, amelynek során a 2010. májusában a Gemius médiaoldali (AdOcean) és ügynökségi (DirectEffect) adserverébõl kiszolgált összes kampányt vizsgálták. A Gemius adserver széles körû használatának köszönhetõen a vizsgált hónapban futó hirdetések lefedték a 15 évnél idõsebb, belföldi internetezõ közönség 96%-át, azaz a kutatásban gyakorlatilag a teljes magyar internetezõi kör megfordult. A teljes internetre vonatkozóan 876 kampány szolgált a kutatás alapjául.

A kutatásában azt vizsgálták, hogy az átkattintás alapú elszámolási mód a display kampányok esetében garanciát jelent-e a sikerre. Azaz valóban sikeres-e a hirdetõ szempontjából az a kampány, amikor csak az üzenetére kattintók után fizet, vagy elképzelhető-e, hogy az átkattintás és a tényleges eredményesség elválik egymástól. A Kattintó Klikk kutatás eredményei megerõsítették, hogy a kereskedelmi szempontból értékes felhasználók döntõ többsége nem reagál kattintással a hirdetési üzenetekre. Az átkattintás vagy CT (click-through) alapú elszámolás lényege, hogy a hirdetõ csak azért a hirdetésért fizet, amire valaki rákattintott. A CT-modell a keresõk világából érkezett, és egyre gyakoribb a hagyományos display hirdetések között is.

 

A világ legpusztítóbb időjárásai a Spektrumon

23 órája

A március 25-én induló tíz részes sorozat nem csak az egyes szerencsétlenségek kulcseseményeit, hanem az egyéb fontos pillanatok mögött rejlő ismereteket és kiváltó tényezőket is megvizsgálja.