2017. október 10.

Nem minden támadás az, aminek elsőre látszik

Az áldozatul eső vállalkozások közel fele jelentette, hogy valójában a túlterheléses támadást csupán megtévesztésre használták a kiberbűnözők.

A Kaspersky Lab idei „Globális IT Biztonsági Kockázatok Kutatás”-a szerint a megkérdezett vállalatok ötven százaléka tapasztalja, hogy a DDoS támadások száma és összetettsége nő. A tavalyi évvel összehasonlítva majdnem duplájára nőtt a támadások száma, amely azt is bizonyítja, hogy még mindig fontos a tudatosság, valamint a védelem az ilyen támadások ellen.

A támadásban érintettek húsz száaléka nagyon kis vállalkozások, 33 százaléka KKV-k és 41 százaléka nagyvállalat, azaz minden típusú és méretű cég veszélyben lehet. Jó hír, hogy úgy tűnik idén a vállalatok nagy részét egyszer támadták meg, míg ezzel szemben tavaly a cégek 82 százalékának rendszerét kétszer is feltörték. A támadást szenvedett cégek 26 százaléka számolt be jelentős működési zavarokról, tizennégy százalékának a tranzakcióit és munkafolyamatait befolyásolta a támadás.

Sok vállalat vallja, hogy egy esetleges DDoS támadás valójában csak elfed más jellegű támadást – többnyire pénzügyi vagy reputációs károkat okozva. A válaszadók ötven százaléka jelentette, hogy a DDoS támadás valójában egy malware-támadást rejtett el, 49 százalék szerint igazából adatlopást hajtottak végre, 42 százalék úgy véli, hogy egy mélyebb, rendszerszintű behatolás nyomait álcázták DDoS támadással, valamint további 26 százalék úgy gondolja, hogy tulajdonképpen pénzügyi visszaélést palástoltak DDoS támadással.

„A DDoS támadások által jelentett fenyegetettség – függetlenül attól, hogy egy nagyobb támadás részeként vagy önállóan – nem enyhül. Nem az a kérdés, hogy támadnak, hanem hogy mikor, és ezért is fontos, hogy a különböző szervezetek megfelelő IT partner segítségével gondoskodjanak a komplex védelemről, amely képes ellenállni a legösszetettebb vagy legkifinomultabb támadásoknak is.” – mondta Kirill Ilganaev, a Kaspersky Lab DDoS Védelem részlegének vezetője.

A Kaspersky Lab azért, hogy segítsen a vállatoknak megvédeni magukat a DDoS támadástól – függetlenül a támadás méretétől és eredetétől – a Kaspersky DDoS Protection csomaggal teljeskörű integrált megoldást kínál a legkifinomultabb támadások ellen is.

Cseppben az élet

1 napja

Lebilincselő sorozat készült a Béres Csepp feltalálójáról.