2010. március 03.

Nem szócső: Szocsi

Olyan vidéken rendezik a következő téli olimpiát, ahol nincs minden rendben az emberi és a zöld jogokkal – hívja fel a figyelmet a napokban kiadott háttéranyagában a Riporterek Határok Nélkül (RSF).

„Most, amikor a vancouveri téli olimpia záróünnepsége Szocsira, a következő, 2014-es téli játékok házigazdájára irányítja a figyelmet, a Riporterek Határok Nélkül szeretné a maga fénycsóváját a Fekete-tengeri város és az azt körülvevő, népes Krasznodari körzet hírmédiájának helyzetére irányítani” – kezdődik a dokumentum, amely több esetet is felsorol, amikor a kifogásolt eljárásokat alkalmazták a helyi hatóságok.
A párizsi székhelyű szakmai érdekvédelmi szervezet szerint ugyanis a Kreml nyomást gyakorol a médiamunkásokra annak érdekében, hogy azok a hatalom szája íze szerint tudósítsanak a Szocsiban négy év múlva kezdődő ötkarikás játékok előkészületeiről, eközben pedig lehetőleg minél mélyebben hallgassanak a 12 milliárd dollárnyi állami és magánpénzt megmozgató projekt kapcsán felmerülő problémákról.
A helyi hatóságok egyik képviselője nem kívánta kommentálni az RSF jelentésében foglaltakat. pedig a dokumentumból kirajzolódó kép még a legnagyobb jóindulattal sem nevezhető rózsásnak. A helyi hatóságok például – írja az RSF-jelentés – előszeretettel élnek a regisztráció és a pénzügyi ellenőrzés kínálta eszközökkel, hogy a hatalom által elvárt mederben tartsák a médiacégek működését. A dokumentum szerint a helyi médiumokat „kényszersorozzák” a Kreml azon felfogásának támogatására, hogy a szocsi játékok ügye minden pénzt megér.
Elkendőzni pedig - legalábbis a szakmai szervezet szerint – van mit: természetvédelmi területek határát módosítják, ha a rezervátum útban van az építkezések során, de azok a helyiek sem számíthatnak túl sok jóra, akiknek otthona építési vagy felvonulási területen fekszik. Szakemberek szerint az olimpiai média-tűzijáték főpróbája volt a tavalyi polgármester-választás, amikor a helyi média szinte tudomást sem vett a kormánypárti jelölt kihívójáról.