2011. július 15.

Nem teljesítették a tévék a magyar és európai kvótákat

Több műsorszolgáltató ellen indított emiatt közigazgatási eljárást a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa.

Több műsorszolgáltató ellen indított emiatt közigazgatási eljárást a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa.

Az NMHH Médiatanácsa megvizsgálta a különböző tévés műsorkvóták teljesítését a tavalyi évre vonatkozóan. Ekkor még a korábbi médiatörvény volt hatályban, eszerint az évi teljes műsoridő több mint felében európai művet, több mint harmadában pedig magyar nyelven készített művet kell sugározni.

Emellett a leadott európai művek legalább 10, illetve az eredetileg magyar nyelvűek legalább 7 százalékát tőlük független gyártónak kell készítenie. A műsorkészítésre szánt forrás legalább 12 százalékát pedig szintén független gyártó által készített műsorokra fordítaniuk.

A vizsgálat azt állapította meg, hogy a műsorkvóta teljesítésére mentesítési megállapodással rendelkező műsorszolgáltatók közül négyen, az Origohoz tartozó Life Network és Ozone Network, a Sanoma-féle Story4 és a Spektrum nem teljesítették a vállalt csökkentett kötelezettségeket, így a Médiatanács közigazgatási eljárást kezdeményezett ellenük

 

A műsorszerkezeti követelmények teljesítése alól semmilyen mentességgel nem rendelkező műsorszolgáltatók közül a Magyar Televízió m1 csatornája halmozott fel elmaradást. A nemzeti főadó a magyar, független gyártású művekre előírt 7 százalékos műsoridő-arányt nem teljesítette, ezért ellene szintén közigazgatási eljárás indult.

Cseppben az élet

14 órája

Lebilincselő sorozat készült a Béres Csepp feltalálójáról.