2013. március 06.

Nem tetszik a médiaszakmai szervezeteknek a meteorológiai szolgáltatási díj terve

Megalapozatlannak tartják a tervezetet, és inkább szakmai egyeztetést javasolnának a politikusoknak.

Megalapozatlannak tartják a tervezetet, és inkább szakmai egyeztetést javasolnának a politikusoknak.

Megalapozatlannak tartják a szakmai szervezetek a meteorológiai szolgáltatási díj fizetésére vonatkozó tervezetet és szakmai egyeztetést javasolnak. Mint tegnap megírtuk, a meteorológiai törvény tervezete szerint egyes televíziók, valamint az összes internetes sajtótermék és hírportál éves reklámbevétele 0,5 százalékának megfelelő díjat lenne köteles fizetni az Országos Meteorológiai Szolgálatnak (OMSZ) meteorológiai szolgáltatási díj címén.

A mostani közleményt jegyző IAB Hungary, MEME, MLE, MTE és MRSZ álláspontja szerint "a tervezet nélkülöz minden szakmai megfontolást illetve jogi alapot a díjfizetést illetően, elnagyolt, ellentmondásos és teljes mértékben megalapozatlan". A szakmai szervezetek ezért azt szorgalmazzák, hogy a kormányzat vizsgálja felül a tervezetet, emellett szakmai egyeztetést javasolnak, hogy legyenek "feltárhatóak a tervezet szövegének eltérő értelmezéséből fakadó esetleges félreértések is."

"A médiaszektor a véleményformálás, a véleménynyilvánítás alapvető fontosságú iparága, amelynek szereplői évek óta egyre nehezedő piaci körülmények között működnek. A tervezetben szereplő díjfizetési kötelezettség nagyon súlyos következményekkel járna a médiaszektor munkahelyteremtő képességére, beruházási, kutatás-fejlesztési tevékenységére vonatkozóan, végső soron pedig a médiaszektor alapvető feladatainak ellátását veszélyeztetné. A díjfizetési kötelezettség ily módon nem csupán a médiaszektort működését érintené alapvetően, hanem káros hatásai a teljes kommunikációs iparágra kiterjednének" - folytatódik a közlemény.

A szakmai szervezetek rámutatnak arra is, hogy álláspontjukhoz hasonlóan a szakminisztériumi hatástanulmány is a díj bevezetésének középtávon rendkívül káros gazdasági hatásaira hívja fel a figyelmet. (A hivatkozott hatástanulmány elérhető alább kapcsolt dokumentumként.)