2020. november 19.

Nem újítja meg a médiahatóság egy kormánykritikus hírtelevízió működési engedélyét

A médiahatóság részéről újságíróknak azt mondták, a CTi TV nevű kábeltelevíziós társaság többször megsértette a hatályos jogszabályokat, és a rá vonatkozó döntés - amely december 11-én lép hatályba - egyhangú volt.

Elutasította a tajvani médiahatóság szerdán egy hírtelevíziós társaság működési engedélyének megújítási kérelmét, amely korábban többször bírálta a tajpeji kormányt, és egy Kína-barátnak tartott médiaholding tulajdonában áll.

A televízió a Tajvant kormányzó függetlenségpárti Demokratikus Haladó Párttal (DPP) szemben kritikus, Kínával azonban enyhébb hangot megütő Want Want China nevű médiaholding tulajdona. A médiahatóság döntése mindazonáltal nem említi az esetleges, Kínával szembeni szimpátiát, pusztán arra hívja fel a figyelmet, hogy a hírtelevízió többször megsértette a hatályos médiatörvényeket, félretájékoztatott és egyoldalúan szerkesztette a műsorait.

A legnagyobb ellenzéki párt, a Kínával szorosabb kapcsolatok fenntartását pártoló Nemzeti Párt (Kuomintang) vezetője, Johnny Chiang további magyarázatot kért a médiahatóságtól, leszögezve: nehéz lesz elmagyarázniuk, hogy a döntésnek nem volt politikai felhangja. Hozzátette, a döntés következményei rossz hatással lesznek a médiaszabadságra, és kiállt a többoldalú tájékoztatás joga mellett.

A DPP szeptemberben kérte fel a médiahatóságot, hogy az engedély megújításával járó eljárás során vizsgálja ki az esetleges pekingi beavatkozásról szóló jelentéseket is a televíziós társaság műsoraival összefüggésben.

Egy októberi bírósági ítélet szerint a televízió az elmúlt hat évben 21 alkalommal sértette meg a médiatörvényt, ezért 10,7 millió tajvani dollárnyi (több mint 113 millió forint) bírságot szabott ki.