2011. február 08.

Nem véd pajzsként az avatarunk

Többek között ez az üzenete annak a kampánynak, melyet a Biztonságos Internet Nap alkalmából indítottak nemzetközileg.

Többek között ez az üzenete annak a kampánynak, melyet a Biztonságos Internet Nap alkalmából indítottak nemzetközileg. Kiosztották emellett a legjobb gyerektartalmaknak járó elismeréseket is.

Több mint 60 országban, köztük Magyarországon tartották meg ma a Safer Internet Day-t (SID), azaz a Biztonságos Internet Napot. A program 2004-ben indult el, az Insafe hálózat szervezésében, s a magyarok a kezdetektől csatlakoztak a kezdeményezéshez.

A cél, hogy az Európai Unió Safer Internet Plus akciótervének keretében felhívja a figyelmet az interneten leselkedő veszélyekre. Emellett cél az internet használatában rejlő lehetőségekről, a tanulásban és oktatásban betöltött szerepéről is informálni a szülőket, tanárokat, diákokat.

A naphoz kapcsolódóan minden évben kampány is indul, melynek szlogenje most "Az életed több, mint játék!". A kommunikáció arra kíván ösztönözni, hogy vegyük közelebbről szemügyre a virtuális életünket és vizsgáljuk meg, hogy valódi énünk hogyan éli meg virtuális élményeinket.

Az idei kiemelt üzenetek között szerepel, hogy "az avatar, pszeudo vagy profiloldal nem véd pajzsként", s amit az ember a virtuális térben tesz, az a valós életben is visszahathat rá. Felhívják a figyelmet: meg kell teremteni az egyensúlyt a virtuális és a való világ között. A virtuális világok közül pedig azokat érdemes keresni, amelyek nem sarkallnak fogyasztásra.

A téma fontosságát olyan adatokkal támasztják alá a szervezők, mint hogy a játékosok átlagosan heti 8 órát töltenek online játékkal, a fiatalok naponta 2-3 órával kevesebbet alszanak, mit 10 éve, 2010 januárjában 18 millióan regisztráltak a Second Life oldalon, a felhasználók havonta 700 milliárd percet töltenek a Facebook-on, s hogy 13 millióan játszanak a világ legnagyobb online szerepjátékával, a World of Warcraft-tal.

A magyarországi programok keretében osztották ki a Magyar Kiváló Online Gyermektartalom Díjat is. A nyertesek:

Különdíjat kapott:

Az ifjúsági kategóriában egyetlen nevezés érkezett, így a zsűri nem osztott ki díjat, viszont a Hermann Ottó Általános Iskola Multimédiás Szakkör honlapjának készítőit, mint a kategória képviselőjét, oklevélben részesítette és tárgyjutalmat adott.

A Magyar Kiváló Online Gyermektartalom 2011 Közönségdíjat a www.egyszervolt.hu nyerte. A Gyermekbarát Média 2011 különdíjat a zsűri döntése alapján Polgár Géza, az RTL Klub Fókusz című műsorának riportere kapta.

Címkék: biztonság gyerekek