2012. augusztus 21.

Nem vész el az újságok relevanciája

Legalábbis egy friss észak-amerikai kutatás szerint a kiadóvezetők továbbra is optimisták. Jelszavaik valának: lokális és digitális.

Legalábbis egy friss észak-amerikai kutatás szerint a kiadóvezetők továbbra is optimisták. Jelszavaik valának: lokális és digitális.

A válság és a strukturális kihívások ellenére az észak-amerikai kiadóvezetők optimisták az újságok jövőjét illetően - derül ki egy friss kutatásból. A megkérdezettek negyede szerint öt év múlva az iparáguk relevánsabb lesz, mint valaha, és a válaszadók fele gondolja úgy, hogy éppen annyira lesz releváns a tevékenységük, mint ma. Eközben mindössze 16% gondolja úgy, hogy a kiadói tevékenység relevanciája csökkenni fog.

A kutatás egyik tanulsága, hogy több erőforrást kell az iparág promóciójához rendelni - ez nem jelent meglepetést. Ahogyan az sem, hogy a válaszadók két dologban látják elsősorban a kiutat: a digitalizációban és a lokalizációban. Ez utóbbi azt jelentené, hogy az originális tartalmaknak mind inkább a lokális ügyekre kellene fókuszálniuk, míg az országos ügyeket a hírügynökségeken keresztül lenne a legkényelmesebb lefedni.

Ami a digitális tartalmakat illeti: e téren a fizetős tartalmak elfogadottsága a fő kérdés. 2010 óta minden esetre szaporodnak a fizetési falak, amelyek - ha nem is aratnak osztatlan sikert - legalább azt jelzik, hogy az iparág küzd magáért, jegyzi meg a cikk. A fizetős tartalmak tétje nem kicsi, hiszen a reklámpénzekre egyre kevésbé számíthatnak a médiacégek. Ennek megfelelően a megkérdezettek elsőszámú félelme éppen a reklámbevételek csökkenése.