2013. január 08.

Nem vétett a versenyszabályok ellen a Google

Az FTC 19 hónapig vizsgálódott. Az eredmény: nincs elégséges bizonyíték a tisztességtelen keresésmanipulálásra - írja az MTI.

Az FTC 19 hónapig vizsgálódott. Az eredmény: nincs elégséges bizonyíték a tisztességtelen keresésmanipulálásra - írja az MTI.

Megszüntette a Google elleni, 19 hónapig tartó vizsgálatot az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC), mert arra a megállapításra jutott, hogy a cég a keresési eredmények rangsorolásával nem sértette meg sem a trösztellenes, sem a verseny korlátozását tiltó szabályokat - írja az MTI amerikai napilapok nyomán.

A vetélytársak, köztük a Bing keresőt is jegyző Microsoft, azt kifogásolták, hogy a Google keresőmotorjainak algoritmusa prioritást biztosít a cég saját szolgáltatásainak és azoknak a vállalkozásoknak, amelyek fizetnek előbbre sorolásukért. Az FTC öt biztosa ugyanakkor egyhangú szavazással hozta meg döntését, mely szerint nem áll rendelkezésre elegendő bizonyíték a keresésmanipulálására.

Lapkommentárok szerint a Google ezután tovább erősítheti dominanciáját konkurenseivel szemben. A cég ugyanakkor önként - de jogilag nem kötelező érvénnyel - vállalta, hogy megkönnyíti az online hirdetők számára a rivális weboldalakra is kiterjedő kampányok folytatását. Abba is beleegyeztek, hogy megoldást találnak azokra a kifogásokra, amelyek szerint visszaélnek a Motorola megvásárlása révén megszerzett mobilkészülékes szabadalmakkal.

A vetélytársak most a Google ellen az Európai Unió által folytatott, hasonló vizsgálatban bíznak. Michael Jenningsnek, az Európai Bizottság szóvivőjének bejelentése szerint az FTC döntése nem befolyásolja az európai eljárást - írja az MTI. A Google tavaly júliusban ismertette a bizottsággal nem hivatalos megállapodási javaslatát. Az Európai Bizottság december 18-án egyhónapos határidőt szabott a cégnek, hogy kidolgozza a rendezésre vonatkozó tervét. Ha a Google nem orvosolja a panaszokat és elmarasztalják, akkor akár a bevételének 10 százalékát jelentő - mintegy 4 milliárd dolláros - bírság kifizetésére is kötelezhetik.

Tovább szólhat az Érd FM 101,3

1 napja

Hét évvel meghosszabbította az Érd FM 101,3 rádiós jogosultságát a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa. A testület további döntéseket is hozott e heti ülésén.