2011. július 04.

Nem vonatkozik a kommentekre a médiatörvény

A Népszava egyik cikke alatti hozzászólások miatt ugyan vizsgálódnak, de a komment nem számít szerkesztett tartalomnak, foglalt állást a Médiatanács.

A Népszava egyik cikke alatti hozzászólások miatt ugyan vizsgálódnak, de a komment nem számít szerkesztett tartalomnak, foglalt állást a Médiatanács. A szabályozási kérdések zömét egyébként is a szakmai szervezetekre bíznák, az első ilyen megállapodás a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesületével született, amely folytatja az önszabályozást is.

"A médiatörvény hatálya az internetes sajtótermékekhez fűzött kommentekre, blogbejegyzésekre, fórumokra nem terjed ki, és az internetes vagy nyomtatott sajtótermékek esetében eleve csak a június 30-át követően megjelent tartalommal kapcsolatban alkalmazható" - nyilatkozta Koltay András, a Médiatanács tagja az MTI-nek. A tanácstag szerint "a komment még akkor sem tekinthető szerkesztett tartalomnak, ha moderálják azt, hiszen nem a szerkesztő döntésén múlik, hogy mi kerül ki az internetes oldalra".

Mint ismeretes, 2011. július 1-jén járt le a féléves türelmi idő, melyet követően a print és online lapokat is ellenőrzi a médiahatóság. Ennek nyomán több internetes kiadvány leállította a kommentelés lehetőségét. Az egyik legnagyobb publicitást a Velvet szolgálati közleménye kapta, amely kitért arra is, hogy a moderálás anyagi vonzatai is lehetetlenné teszik a kommentelési lehetőség fenntartását.

Közben Bodonovich Jenő médiabiztos a Népszava Online június 3-án (tehát a türelmi idő lejárta előtt) megjelent írásával kapcsolatban kezdett vizsgálódni, mivel az egyik kommentelő (azóta már nem lehet hozzászólni az íráshoz) megsértette Scmitt Pál, Mádl Ferenc vagy Orbán Viktor személyiségi jogait. Ez ügyben elég zavaros a helyzet, ahogy az Index megírta.  Ezzel kapcsolatban Koltay úgy nyilatkozott, hogy "ismereteim szerint a médiabiztos azt próbálja kideríteni, hogy a kifogásolt írás vagy szöveg egyáltalán a médiaszabályozás hatálya alá tartozik-e, hiszen ő maga is csak szerkesztett tartalommal kapcsolatban vizsgálódhat".

A Médiatanács tagja hozzátette: alapvetően a szakmai szervezetekre bíznák a szabályok betartatását, ami a társszabályozás révén lehetséges. Így az ott születő elmarasztaló döntésekre is a szakmai szervezeteknél lehetne fellebbezni, csak másodfokú viták esetén kerülne az ügy a hatósághoz, amely az eljárás jogszerűségét vizsgálná csak.

Az első ilyen megállapodás a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesületével (MTE) született. Az MTE azt közölte: folytatják az évtizedes múltra visszanyúló önszabályozást is a társszabályozás mellett, ez ugyanis egy sor olyan kérdésre kiterjed, amivel a médiatörvény nem foglalkozik.

Tovább szólhat az Érd FM 101,3

2 napja

Hét évvel meghosszabbította az Érd FM 101,3 rádiós jogosultságát a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa. A testület további döntéseket is hozott e heti ülésén.