2017. december 20.

Német figyelmeztetés a Facebooknak

A német versenyhivatal felhívta a közösségimédia-óriás figyelmét, hogy az adatgyűjtési gyakorlata „problémás”, és sértheti az adatvédelmi törvényeket.

A Bundeskartellamt tavaly kezdődött vizsgálatának előzetes döntésében megállapították, hogy a Facebook a német piacon erőfölényes helyzetben van és megkérdőjelezték a felhasználói adatok gyűjtésének jogszerűségét.

Andreas Mundt, a hivatal elnöke elmondta: elsődlegesen a közösségi hálózaton kívül képződött adatok gyűjtését és a Facebook-fiókokkal történő összekapcsolását ítélték problémásnak. A regisztrációval a felhasználó engedélyt ad ugyan az adatok korlátlan, tömeges gyűjtésére és összekapcsolására, ezt azonban nem tekintik „egyértelmű hozzájárulás”-nak. „Az adatgyűjtés kiterjedtsége és módszertana megsérti a kötelező európai adatvédelmi besorolásokat” – mondta.

A Facebook pontatlannak ítélte a jelentést. „A Facebook valóban népszerű Németországban, de nem vagyunk dominánsak. Csupán egy szelete vagyunk az emberek interakciinak” – nyilatkozta a Financial Times-nak Yvonne Cunnan, a cég Írországban dolgozó adatvédelmi vezetője.

A Facebookot Németországban valóban kevesebben használják, mint sok más országban: csupán a népesség 41 százaléka rendelkezik aktív felhasználói fiókkal. A vállalat épp mostanában folytat marketingkampányt, hogy a működését övező „városi legendákat” eloszlassa.

(Forrás: Warc)