2010. július 29.

Német lapolvasó-utánpótlás

Irigylésre méltóak a német újságolvasási adatok. A 14 éven felüliek között nagyítóval kell keresni a nem-olvasókat.

Irigylésre méltóak a német újságolvasási adatok. A 14 éven felüliek között nagyítóval kell keresni azokat, akik nem számítanak a nyomtatott lapok közönségébe. A szeriőz itt sem a legerősebb, hasítanak viszont a regionális lapok. A német olvasók 69,6 százaléka forgatja a napilapokat, míg valamilyen magazint 93,5 százalékuk szokott olvasni.

Ötvenmillióan vesznek rendszeresen a kezükbe napilapot, ami 69,6 százalékos arány; a nők és a férfiak nagyjából azonos arányban. Különbség – nem meglepő módon – csak a végzettség és a jövedelem terén mutatkozik; minél képzettebb és magasabb jövedelmű valaki, annál nagyobb valószínűséggel olvas lapot.

A 14-29 évesek fele is rendszeres lapolvasó, azaz téves álláspont, hogy nincsen olvasó-utánpótlásuk az újságoknak. A piacot a regionális kiadványok uralják, amelyek közönsége 40,1 milliós – ezzel szemben az országos lapok 3,9 milliós olvasótáborral kénytelenek beérni. Ahogy évtizedek óta, a mezőnyt utcahosszal most is a Springer Médiaház Bildje vezeti. A bulvárlap egy átlagos napon 12,5 millió németet ér el, míg vasárnapi kiadását 10,3 millióan veszik kézbe. Az abszolút második helyet (és ezzel a szeriőz-tagozat aranyérmét) a Süddeutsche Zeitung szerezte meg, 1,27 millió olvasóval. Harmadik a Rheinische Post, 1,08 milliós, negyedik a Frankfurter Allgemeine Zeitung, 960 ezres közönséggel.

A németek továbbra is programmagazinokat forgatnak a legnagyobb előszeretettel. Ezek a 14 év felettiek 62,3 százalékát érik el, míg az aktuális kérdésekkel foglalkozó lapok eredménye 47,5 százalék. Az autó-motor tagozat 33, a női hetilapok összessége 31,5 százalékos elérést produkál – a gazdasági sajtónak eközben a lakosság 5,7 százalékát sikerül megszólítania. A végeredmény szerint a 14 év feletti németek 93,5 százaléka olvas valamilyen magazint, és még a print mumusaként elkönyvelt 14-19 éves korosztálynál is 93,3 százalék ez a mutató. A legjobb eredményt (94,7 százalékkal) a negyvenes éveikben járók hozták. A havi háromezer eurónál több pénzől gazdálkodó családoknál 96,1 százalék ez a mutató.

Cseppben az élet

11 órája

Lebilincselő sorozat készült a Béres Csepp feltalálójáról.