A kiválósági díjat Budapesten adta át a lapkiadókat nemzetközi szinten tömörítő WAN-IFRA, amely felvette a szakmai szervezetet a Nemzetközi Olvasásra Nevelési Központok sorába is.

Kovács Tibor, az MLE elnöke elmondta:

Az olvasásra nevelés támogatása össztársadalmi érdek: a fiatalok kritikus gondolkodási képességét, ismeretszerzési készségeinek javítását bizonyítottan szolgálja. A programok által nemcsak az ifjúságot szeretnénk bevezetni a hírlapok, magazinok világába, de alternatív oktatási eszközt is kínálunk az oktatás, a pedagógusok számára, egyedülállóan, módszertani útmutatásokkal ellátva. A program igazi nyertese valójában az egész társadalom, hiszen a jól informált fiatalok, a jövőben a nemzet felelős, sikeres, hasznos tagjaivá válnak. A lapok segítségével szemléletesen meg tudjuk mutatni a diákoknak a sajtószabadság jelentőségét is a fejlett demokráciák építésében.

Kovács Tibor

Nézze meg Kovács Tibor teljes profilját a Ki Kicsoda? oldalunkon.

A program részei:

  • Az MLE Olvasásra Nevelési Bizottsága koordinálja a Hírlapot a diákoknak (HÍD) elnevezésű programot. Az elmúlt tíz év során 204 ezernél több résztvevője volt a programnak. Nekik összesen 2,55 millió lappéldányt adtak 887 millió forintot meghaladó összértékben.
  • Az MLE pedagógiai programot is kidolgozott a teljes középiskolai tanulmányi időszakra Sajtó és Nyilvánosság néven. Önálló vagy modultantárgyként a tantervbe építve, tanórán vagy tanórán kívül is alkalmazható. Az MLE a programhoz oktatási segédanyagot, szakmai segítséget és térítésmentesen lapokat biztosít.
  • A megyékben működő SÉTA (Sajtó és Tanulás) program célja az, hogy a középiskolások körében váljon népszerűbbé az olvasás, valamint a nyomtatott sajtó, mint oktatási segédeszköz is legyen jelen a közoktatásban. 2003-ban a Pannon Lapok Társasága indította el a médiapedagógiai programot, amely 2004 őszén az Inform Média csatlakozásával, majd 2005 októberében az Axel Springer-csoport megyei napilapjainak bekapcsolódásával országossá vált. A HÍD programtól ez annyiban tér el, hogy a megyei lapok a szerkesztőségek közreműködésével elméleti és gyakorlati ismereteket is kínálnak a tanulóknak. A diákok lehetőséget kapnak arra, hogy a szerkesztőségben és a nyomdában látogatást tegyenek, valamint sok esetben publikálási lehetőséget is biztosítanak számukra a program ideje alatt. Országosan eddig mintegy 24 ezer diák vett részt a SÉTÁ-ban.

Tovább szólhat az Érd FM 101,3

2020. október 22.

Hét évvel meghosszabbította az Érd FM 101,3 rádiós jogosultságát a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa. A testület további döntéseket is hozott e heti ülésén.