2012. június 25.

NeoFM: nem segít a csődvédelem

A hatósági szerződéseket illető eljárásokra nincs semmilyen hatása a csődvédelemnek - szól az NMHH álláspontja. A váltót továbbra sem kérik.

A hatósági szerződéseket illető eljárásokra nincs semmilyen hatása a csődvédelemnek - szól az NMHH álláspontja. A váltót továbbra sem kérik.

Nincs hatása a NeoFM-et üzemeltető FM1 Zrt. által kért csődvédelemnek a médiaszolgáltatási szerződés létére vagy épp annak felmondására - nyilatkozta szombaton az NMHH szóvivője. Az MTI ezt az MNO nyomán közölte, a lap ugyanis elkérte azon hatósági levél szövegét, melyet a rádiónak küldtek, de eredetileg nem publikáltak azon indoklás mentén, hogy a hatóság nem kíván jogi adok-kapokba bonyolodni a NeoFM-mel.

Kiricsi Karola az MNO-nak újból megerősítette: jogilag nem lehetséges, hogy a Médiatanács elfogadja a NeoFM által felajánlott 500 millió forintos váltót, "de a cég pénzre válthatta volna azt" a hatóság által meghatározott határidőig. Hozzátette: a szerződés hatósági határozattal történő megszüntetése nem polgári jogi, hanem közjogi jogcím, így erre a csődtörvénynek a cég által említett korlátozó rendelkezése nem terjed ki.

Az NMHH a múlt hét szerdáján mondta fel a sokszáz millióval (az összegről vita van a felek kközött) tartozó rádió médiaszolgáltatási szerződését, miután az nem élt a hatóság által felajánlott utolsó lehetőséggel/figyelmeztetéssel. Földes Ádám, a NeoFM vezére akkor úgy nyilatkozott: ehhez a hatóságnak nem volt joga, mivel még korábban, hétfőn csődvédelmet kértek.

A portálunknak nyilatkozó Polyák Gábor médiajogász elmondta: "A felmondás annyiban biztosan jogszerű, hogy a médiatörvény szerint a Médiatanács a díjfizetés késedelme esetén a szerződést 30 napos felmondási határidővel felmondhatja. Nem köteles, hanem lehetősége van rá. Az ebből nem derül ki, hogy milyen szempontokat mérlegel a hatóság, az sem, hogy a késedelem után mennyi idővel gyakorolja ezt a jogot (jelen esetben a tartozás már tavaly is fennállt). Viszont a csődtörvényben valóban van egy olyan rendelkezés, ami szerint az adóssal kötött szerződéstől nem lehet elállni, vagy azt nem lehet felmondani arra hivatkozással, hogy az adós csődeljárást kezdeményezett vagy a fizetési haladék időtartama alatt nem egyenlíti ki az ideiglenes fizetési haladék előtt keletkezett tartozásait." A két törvény "ütközése" okán előrevetítette, hogy mindkét félnek lesz alapja a a másik álláspontjának vitatására. E szempontból tehát a csődvédelem volt a legjobb stratégia, amit a NeoFM - pénz híján - követhetett.

Bármi is lesz azonban a NeoFM sorsa, egyáltalán nem egyértelmű, hogy mi lesz a folytatás. "Annyi biztos, hogy megszűnik a jogosultság. Semmi nem írja elő kötelezően, hogy új pályázatnak kell jönnie, üresen is maradhat ez a jogosultság" - mondta Polyák Gábor.

Rádiós pályázatok

1 napja

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa véglegesítette a Budapest 98,0 MHz-es pályázati felhívást.