2016. október 10.

Népszabadság 2.0

A szombat reggeli bejelentés után egyeztetésekkel telt a hétvége a Népszabadság háza táján. Ma is tárgyalnak arról, hogyan tovább.

Vasárnap esti közleménye szerint a Mediaworks célja, hogy az elkövetkező pár nap során olyan megállapodást hozzanak tető alá, amely megfelelő alapot biztosíthat a lap újraindításához.

Mint arról portálunk is beszámolt, tegnapelőtt a Mediaworks bejelentette a Népszabadság nyomtatott és online termékének felfüggesztését, majd ajánlatot tett, amely szerint a kiadó haladéktalanul tárgyal a lap finanszírozásáról vagy újraindításáról. Ennek a feltétele, hogy a Népszabadság szerkesztőségének vezetésével megállapodnak az elkövetkező napok során egy olyan hosszú távú, gazdaságos működést biztosító stratégiai és üzleti tervről, amely mindkét fél számára megfelelő garanciákat biztosíthat a Népszabadság újraindításához.

A Mediaworks nyitott, és ebben a megállapodásban a Népszabadság esetleges értékesítése is rögzítésre kerülhet. A Mediaworks hangsúlyozza, hogy a szerkesztőség függetlenségének további fenntartása alapvető cél, míg a tulajdonos elsősorban a termékek pénzügyi szempontú vizsgálatára koncentrál.

A felek megegyeztek abban, hogy hétfőn ismét tárgyalóasztalhoz ülnek – áll a közleményben.

A lap bezárása nem csupán a hazai politikusoknak és a nemzetközi sajtónak adott a hétvégére témát, megszólalt a kérdésben Dunja Mijatovic, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet sajtószabadságért felelős képviselője is, aki szerint “nehezen hihető”, hogy a Népszabadság című napilap vége kizárólag egy üzleti döntés eredménye volt.

A magyar média sokszínűségben tapasztalható hanyatlás rossz példát mutat azoknak az államoknak, amelyek csatlakozni szeretnének az Európai Unióhoz – mutatott rá az EBESZ-illetékes.

Mijatovic Bécsből az AP amerikai hírügynökségnek adott telefonos interjúban elmondta: az Európai Bizottságnak “nagyobb figyelmet kellene fordítania a magyar sajtószabadsággal kapcsolatos kérdésekre”.