2010. október 18.

Netaktív a harmadik világ

A fejlődő országokban élő internetezők sokkal aktívabbak a világhálón, mint módosabb államokban élő társaik.

A fejlődő országokban élő internetezők sokkal aktívabbak a világhálón, mint módosabb államokban élő társaik. Erre mutat rá a világ internetező lakosságának 90 százalékát reprezentáló a TNS-kutatás. A felmérés szerint a közösségi szolgáltatások leglelkesebb felhasználói a maláj, orosz és török internetezők. Utóbbiak heti 7,7 órát, az oroszok 8,1 órát, míg maláj társaik heti teljes 9 órát töltenek el a közösségi oldalakon. Ennek meg is látszik az eredménye a közösségi kapcsolatok számában.

Ázsia, Latin-Amerika lakossága nem csak aktívabb, de rendre több időt tölt az internet előtt – állapították meg az eddigi talán legnagyobb online kultúrát felmérő projekt során. A kutatók 46 országban mintegy 50 ezer lekérdezést végeztek. A Digital Life, vagyis Digitális Élet elnevezésű kutatás egyik fontos megállapítása, hogy a fejlődő országok fogyasztóinak online aktivitása jócskán megelőzi egyes fejlett államok lakosaiét. A kutatás szerint Egyiptom (56%) vagy Kína (54%) nagyobb arányú digitális elkötelezettséget mutat, mint az olyan érett piacú államok, mint Japán (20%), Dánia (25%) vagy Finnország (26%) – írja az ELTE szakmai hírlevele.

A fejlődő országok egyúttal lelkesebbek is az online tartalomszolgáltatás iránt, többet blogolnak és több tartalmat osztanak meg internetező társaikkal, mint mások. Az adatok szerint Kínában ötből négy, Brazíliában minden második internetező ír blog- és/vagy fórumbejegyzéseket, míg ugyanez csak az amerikaiak harmadára igaz. Ezen felül, míg azok aránya, akik valaha töltöttek föl fotókat közösségi oldalakra, Thaiföldön eléri a 92 százalékot,  Malajziában és Vietnámban meghaladja a 80 százalékot, míg Japánban csak 28, Németországban 48 százalék.

A felmérés szerint a közösségi szolgáltatások leglelkesebb felhasználói a maláj, orosz és török internetezők. Utóbbiak heti 7,7 órát, az oroszok 8,1 órát, míg maláj társak heti teljes 9 órát töltenek el a közösségi oldalakon. Ennek meg is látszik az eredménye a közösségi kapcsolatok számában; a TNS szerint a malajziaiak állnak az élen. Felhasználói fiókjaikon keresztül nekik átlagosan 233 barátjuk van, de az online nyilvántartott ismeretségek számában a brazilok (231 fő) és a norvégok (217 fő) is élen járnak. A listát a dél-koreaiak (50 fő), a tanzániaiak (38 fő) és a japánok (29 fő) zárják. Meglepő módon a kínai fogyasztók, akik egyébként a keményvonalas internetes felhasználók közé tartoznak, átlagosan csak 68 kapcsolattal rendelkeznek a közösségi oldalakon. A szakértők szerint a kevesebb kapcsolat száma olyan kultúrára utal, amely némileg másképp értelmezi kapcsolatokat, és inkább a szorosabb barátságokat tartja nyilván.