2010. augusztus 23.

Neten nem megy a politika

Még az online médiában otthonosan mozgó pártoknak sem sikerült meghódítaniuk az internetes közösségeket az önkormányzati választási kampányban.

Még az online médiában otthonosan mozgó pártoknak sem sikerült meghódítaniuk az internetes közösségeket az önkormányzati választási kampányban.

A budapesti főpolgármester-jelöltek internetes megjelenését vizsgáló felmérés a különböző internetes közösségekben (Facebook, Twitter), blogokon, fórumokon, hírcsatornákon mérte a jelöltek nevének említését április óta – írja a VG Online.

A felmérés egyfelől igazolta, hogy a nyáron az internetes közönség alig érdeklődött a választás iránt, másfelől azt is, hogy a jelöltek nem igazán használták ki az internetes kampányban rejlő lehetőségeket – annak ellenére sem, hogy az LMP és a Jobbik „hagyományosan” jobban használja az internetet politikai üzeneteik közvetítésére - írják. A jelöltek közül egyedül a szocialista Horváth Csabának sikerült megütnie a netes közösségek ingerküszöbét (az említésekben 50 százalékos többséggel vezet április óta); őt több alkalommal említették meg, mint a többi jelöltet együttvéve. Ugyanakkor a Brandmonitor adatai szerint Horváth is leginkább csak a BKV ingyenességéről tett bejelentésével tudott bekerülni az online hírfolyamba, ezenkívül csak a volt cégénél indult APEH-vizsgálat keltette fel a netezők érdeklődését.

Ez a két, május elejei hír napokig tartotta Horváthot a közbeszéd fókuszában, ezzel sikerült biztosítania hónapokig az „első helyezését”. Tarlós István nevét, akinek a felmérések szerint a legnagyobb esélye van az októberi választáson, április és augusztus között mindössze 24 százalék említette, míg Jávor Benedekét 15, Staudt Gábor Jobbik-jelöltjét pedig 9 százalék.