2014. június 11.

Netezünk és vasalunk tévézés mellett

Az eNet végzett kutatást a televíziónézési szokásokról a 18 év feletti internetezők körében.

Az eNet végzett kutatást a televíziónézési szokásokról a 18 év feletti internetezők körében. A - PC-n vagy mobilon keresztüli - internetezésen túl a különböző házimunkák jelentik a kedvenc melléktevékenységet a tévézés mellett.

Tévénézés közben végzett egyéb tevékenységek

(eNET, Televíziós online kutatás, 2014. április, N=1018 fő, 18+ internetezők)

A tablet az új televízió?

A többképernyős (multiscreen) tévénézés új trendként jelenik meg, ahol a hagyományos tévékészüléken való tévézés mellett – részben helyett – más eszközökön, köztük például táblagépeken, számítógépeken vagy okostelefonokon valósul meg a tartalomfogyasztás. A kutatás eredményei alapján minden ötödik 18 év feletti internetező rendelkezik tablettel és közülük 17% használja az eszközt élő tévéműsor megtekintésére is akár alkalmazáson, akár weben keresztül. 23% azoknak az aránya, akik korábbi tévéműsort néznek meg táblagépükön. A legnagyobb arányú mozgóképes tartalomfogyasztás a videónézés során merül fel, mivel ez a rendszeresen internetező és tablettel rendelkező felnőtt lakosság 71százalékánál mondható el.

A válaszadók több mint fele (54%) jelezte, hogy rendelkezik okostelefonnal. A táblagép tulajdonosokhoz képest náluk a mozgóképes tartalomfogyasztás valamelyest kisebb, ami vélhetően a képernyőméret adta korlátokból adódik. Alkalmazások segítségével és weben keresztül tekinti meg az élő tévéadást az okostelefonnal rendelkező felnőtt internetezők 11 százaléka, ennél kicsivel többen (16%) pedig korábbi tévéműsort néznek telefonjukon keresztül. A táblagépen való mozgóképes tartalomfogyasztáshoz hasonlóan itt is a videónézésnél mutatkozik a legmagasabb arány (65%).

Mennyire fontos a HD?

A televíziószolgáltatás tulajdonságainak fontossági sorrendjében a HD minőség a középmezőnyben végzett, de a rendszeresen internetező felnőttek 62 százaléka inkább fontosnak gondolta ezt a jellemzőt. Ugyanakkor a többségnél ez nem határozza meg sem a vásárlási szándékot, sem az előfizetési igényeket, mivel egyrészt 69% jelezte, hogy csak a HD minőség miatt nem venne új tévékészüléket, másrészt 64% előfizetést sem váltana emiatt.

Miközben a rendszeresen internetezők közel fele (49%) szokott HD minőségben tévét nézni, addig 39 százalékra ez nem jellemző. Mindezek mellett 12% azoknak az aránya, akik nem is tudtak választ adni erre a kérdésre. A nagyobb felbontásban tévézők között a többségnél (85%) a műsorválasztás során nem döntő tényező, hogy milyen a képminőség.

Ha online videó, akkor YouTube

Az eNet megvizsgálta a video-on-demand (VoD) szolgáltatás elterjedtségét is. Ugyan a többség (64%) saját bevallása szerint nem rendelkezik ilyennel, de az előfizetések közel ötödénél már előfordul ilyen funkció. A VoD szolgáltatással rendelkezők több mint fele (55%) veszi igénybe ezt a lehetőséget, harmaduk legfeljebb havi gyakorisággal használja azt.

Az interneten számos onlinevideó-nézésre alkalmas oldallal lehet találkozni, a kutatócég megvizsgálta, hogy itthon melyeket és milyen gyakorisággal használnak. A legnépszerűbbnek egyértelműen a YouTube bizonyult, a rendszeresen internetezők 97 százaléka jelezte, hogy valamilyen rendszerességgel meg szokta látogatni ezt az oldalt. A második helyre 49 százalékkal az Indavideo került, amelyet 40 százalékos említési aránnyal a Videa követ. Gyakoriságot tekintve is magasan a YouTube áll az élen, miután minden negyedik válaszadó napi rendszerességgel, 57% pedig hetente többször is néz ezen keresztül videókat. Az Indavideo esetében ez az arány rendre mindössze 1% és 7%.

Terjedhetnek az okostévék

E kutatás alapján is látható, hogy magas a televíziós ellátottság. Mindössze a kutatásban részt vevők 2 százaléka nem rendelkezik tévével, miközben 40% háztartásában már két készüléket is találhatunk.

Az okostelevíziók elterjedtsége ugyanakkor még alacsony szintű: csupán a válaszadók ötödének otthonában van ilyen eszköz. Arányuk azonban várhatóan emelkedni fog: minden negyedik tévével rendelkező válaszadó jelezte, hogy a rövid távú tervei között szerepel az okostévé-vásárlás. A közelgő foci vb-t saját bevallásuk szerint a válaszadók 45 százaléka fogja követni, közülük pedig közel minden tizedik ember tervezi új készülék vásárlását kimondottan a világbajnokság miatt.

Okostelevízión végzett tevékenységek a tévénézésen túl

eNET, Televíziós online kutatás, 2014. április, N=211 fő, 18+ internetezők, akik rendelkeznek okostévéve