2011. május 23.

Netre mennek a színházak

A Netszínpad keretében bárhonnét lehet nézni a magyarországi színi előadásokat. Az első darab címe Adáshiba.

A Netszínpad keretében bárhonnét lehet nézni a magyarországi színi előadásokat. Az első darab címe Adáshiba.

Netszínpad néven indult új szolgáltatás, melynek révén a világ bármely pontjáról követni lehet a magyarországi színi előadásokat. Az első darab, amelyet az interneten keresztül lehet megnézni, Szakonyi Károly műve, az Adáshiba.

Az új vállalkozás mögött másfél éves szervezőmunka áll. Az elsődleges cél, hogy a határon túl élő magyarok követhessék az itthoni kulturális eseményeket. Jegyet a Netszínpad.com oldalon lehet venni az online előadásokra.

A premiert jelentő Adáshibát az internetes közvetítést megelőzően 2011. május 21-én az Egyesült Államokban is bemutatták. A Gózon Gyula Kamaraszínház játszotta darabot San Diegóban láthatták az ottani magyarok a helyi Magyar Házban.

Laczkó János, a Netszínpadot üzemeltető Infotéka Kft. ügyvezetője elmondta: több csatornán keresztül sugározzák az előadásokat. A darabokat a weboldalon keresztül tekinthetik meg a nézők, emellett a Netszínpad szervez majd vetítéseket magyar közösségi házakban és art mozikban. Szó van arról is, hogy előadásaikat kábelszolgáltatók is felveszik műsorrendjükbe.

Energiahatékony tech-megoldásokat díjaz a UPC

10 órája

Az Adaptive Power Challenge elnevezésű nemzetközi versenyre magyar indulók jelentkezését is várják, a legjobb megoldások pedig egyenként tízezer dolláros díjazásban részesülnek.