2011. augusztus 15.

Nincs bajunk az e-mail reklámokkal

Az európai átlagnál elfogadóbbak a magyarok, ha online direkt üzenetekről van szó. Ha névre szólóak, annál jobb.

Az európai átlagnál elfogadóbbak a magyarok, ha online direkt üzenetekről van szó. Ha névre szólóak, annál jobb.

Elfogadó magyarok

Elfogadóbbak vagyunk az európai átlagnál, ha a címünkre küldőtt e-mail reklámról van szó - derül ki a Nielsen nemzetközi felméréséből. 53% úgy gondolja, hogy így ingyen juthat olyan információkhoz, amelyekért máshol fizetni kellene. 49% pedig odáig ragadtatja magát, hogy az e-mail reklámok könnyebbé teszik az életét.

Ha névre szóló az e-mail, az értékesebb a magyar fogyasztók szemében. 58% számára például attól fontosabbá válik egy elektronikus direkt mail, hogy valamilyen vásárlás nyomán kapja, mert így kifejezetten neki szól.

Nagy vonzerőt jelent ugyanakkor, ha problémák és késedelmek nélkül le lehet iratkozni egy e-DM-ről, ha már nem vagyunk kíváncsiak rá. A magyar válaszadók 62 százaléka veszi akkor örömmel a neten kapott hirdetéseket, ha bármikor lekerülhet a címlistáról.

 

Szkeptikus nyugat, lelkes kelet

Az európai átlag már nem ilyen lelkes az e-mail marketingtől. Például a magyar 62 százalékkal szemben az európaiaknak csak 46 százalékát tölti el pozitív érzéssel a hirdetési formával szemben, ha leiratkozhatnak, s címüket "elfelejti" a küldő cég.

Az európai átlag harmada (35%) szerint értékelődik fel a reklám azáltal, hogy névre szól. Az életet pedig csak 41 százalék számára könnyíti meg. Az informálódás ingyenes voltát az európai válaszadók 43 százaléka tartja előnyösnek.

Vannak ugyanakkor olyan nemzetek, amelyek kifejezetten lelkesednek a névreszólóságért. A magyar 49 százalékos aránynál is nagyobb értéket mértek a lett (50%), az orosz (65%), a török (68%) és az ukrán (77%) felhasználóknál. A dánok a másik véglet 15 százalékkal, s a svédek (19%), finnek (23%) szintén szkeptikusak.

Szintén kelet-nyugat törésvonal van azügyben, hogy az online küldés felértékeli-e a hirdetési információkat. E téren a magyarországi 58 százalék a második legnagyobb arány, minket csak a törökök előznek meg, 66 százalékkal. E téren a svájciak a sereghajtók 14 százalékkal, akiket a németek követnek (17%).