2018. január 02.

„Nincs újdonság a hamis hírek terjesztésében”

A Kutatópont kutatási igazgatója a DigitalHungarynak adott interjút.

„Jelentős problémáról van szó, hiszen a komolyan vehető hírportálok, az online- és közösségi média legnagyobb szereplői is elkezdtek foglalkozni az üggyel s valamilyen szűrés- vagy megjelölési rendszer kialakításával igyekeznek megküzdeni a jelenséggel. De nem csak erről van szó: érdemes figyelni a jelenség léptékére is, tehát hogy mennyi olyan weboldal, hírforrás létezik, amelyek elképesztő mennyiségben állítják elő a különböző álhíreket, amiket átvesznek egymástól, különbözőképpen transzformálva azokat. Olyasmiről is hallani, hogy kvázi iparágak épültek az ilyen tartalmak gyártására. S persze látjuk mindennek a hatását is, tehát hogy mindez az egyén és összességében a társadalom gondolkodását hogyan befolyásolja.” - nyilatkozta a portálnak Székely Levente.

Elmondása szerint a akár a legrosszabb következményekre is szembe kell néznünk, ugyanakkor a dezinformálásban, a félrevezetésben, illetve a hamis hírek terjesztésében semmi nincs újdonság. „A médiumok működése alapvetően professzionális, szerkesztőségek felelnek a tartalomért, mondhatni komoly emberek dolgoznak komoly anyagokon. Viszont a közösségi média elterjedésével az a kapuőr szerep, amelyet korábban az újságíró és a szerkesztőség látott el, olyannyira kiszélesedett, hogy mi mindannyian, akár akaratlanul is ellátjuk ezt, azzal hogy híreket osztunk meg. Mindez odáig vezetett, hogy ma már a kapuőr szerep kényszerként hárul a közösségi média szerkesztői rendszerére, illetve üzemeltetőjére is. A közösségi média szélesre tárta kaput és ezen tudnak betörni a kamuhírek.” - szögezte le a szakember.

Az interjú további részében többek között szó esett az információs írástudás elégtelen szintjéről, a bizalomról, illetve a nagyvállalatok harcáról is.