2011. május 13.

Nincsenek univerzális alapelvek az online világban

A BGF-en előadást tartott korábbi Wired szerző szerint attól annyira vonzó és fejlődőképes az internet, hogy afféle digitális vadnyugatként működik.

A BGF-en előadást tartott Brad King, korábbi Wired szerző szerint attól annyira vonzó és fejlődőképes az internet, hogy afféle digitális vadnyugatként működik.
Brad King (forrás: thebradking.com)

A Budapesti Gazdasági Főiskolán (BGF) tartott előadást Brad King digitális kommunikációs szakértő, a Wired magazin korábbi állandó szerzője, a főiskola és az  Avantgarde Group együttműködése nyomán. A szakember szerint nemcsak a közösségi média, de az egész digitális tér egyik legfontosabb jellemzője, hogy - szemben a hagyományos médiával - nincsenek lefektetett alapelvek.

Ez nem baj, sőt, meglátása szerint éppen az a siker kulcsa, hogy az internet tökéletlen rendszer, afféle "digitális vadnyugat", melyben bárki előtt ott a lehetőség, hogy jobb, hatékonyabb eszközöket alkosson, mint a már rendelkezésre állók, vagy akár új platformot hozzon létre a korábbiak helyett. King kiemelte: a közösségi médiával foglalkozó szakemberek számára a legfontosabb, hogy megértsék, a digitális világ teljesen más elvek alapján működik, mint a valóság.

Az, hogy nincsenek egyedül üdvözítő receptek, még nem jelenti azt, hogy a digitális tér szereplőit ne lehetne kategorizálni. A szakember szerint az internetes kommunikációban résztvevők szerepük, aktivitásuk és interaktivitásuk alapján csoportosíthatóak, úgy mint létrehozót-alkotók (achivers), terjesztők (socializers),felderítők (explorers) és gyilkosok (killers). Ennek fényében a jó online üzleti modell nem arra épül, hogy egy márka hogyan tudja a lehető legjobban kommunikálni üzeneteit, hanem arra, hogy az üzenet hogyan tud majd terjedni az online térben.

Brad King szerint gátja a hatékony megjelenésnek az online térben, hogy a cégek az online jelenlét tervezésekor ritkán gondolnak az offline megjelenésekkel való kapcsolatra. Pedig az internethez való hozzáférés már rég nem helyhez kötött tevékenység, ezért a kommunikációnak transzmediálisnak kell lennie, azaz a lehető legtöbb elemével kell kapcsolódnia a fizikai aktivitásokhoz és a digitális világon túli médiafelületekhez - zárta gondolatait.

Címkék: bgf wired

Cseppben az élet

14 órája

Lebilincselő sorozat készült a Béres Csepp feltalálójáról.