2014. július 23.

Nő a fizetőstévé-piac

Majdnem egymilliárdan rendelkeznek világszerte valamilyen televíziós előfizetéssel, derül ki az ABI Research adataiból.

Majdnem egymilliárdan rendelkeznek világszerte valamilyen televíziós előfizetéssel, derül ki az ABI Research adataiból.

Nőtt a fizetős televíziós szolgáltatások globális piaca 2014 első negyedévében. Az ABI Research szerint az év végére az előfizetők száma meghaladhatja a 936,4 milliót, és így a bevételek 280,4 milliárd dollárt tehetnek ki.

Miközben tavaly nőtt a globális káveltévé-piac, az észak-amerikai piacon 4 százalékkal csökkent az előfizetői bázis. Ennek egyfelől a magas árak lehetnek az okai, másfelől pedig a mind több tartalomfogyasztási alternatíva. Pánikra ezzel együtt sincs ok: az év második felében lassult a csökkenés. Ez utóbbi trend folytatódott az idei évben is a világ elsőszámú tévés piacán. A kutatók szerint az elvándorlás megállításában nagy szerepe lehet a műsorterjesztők által kínált innovatív szolgáltatásoknak, amelyek a tartalomfogyasztási élményt javítják.

A HD TV-előzetők száma viszont bővült 2014 első negyedévében. Az ABI Research úgy véli, hogy az év végére az összes előfizetés 45 százaléka lehet HD-s. Eközben már egyre több az ultra HD (4K) tartalom is, ennek egyik fő katalizátorát az olyan világesemények jelentik, mint amilyen a nemrégiben lezajlott foci vb volt.

A kutatócég prognózisa szerint 5 év múlva 1,1 milliárd tévéelőfizetés lehet világszerte, a szektor bevételei pedig elérhetik 2019 végére a 331 milliárd dollárt. Mint annyi más szegmens esetében, itt is a feltörekvő, nagy méretű piacok gyors bővülése lehet a növekedés motorja.