Tükrözik-e vagy alakítják a társadalom nőképét a drámasorozatok és a telenovellák? Mit üzen a n őknek a TV2-s Korhatáros szerelem? Jobb lesz a nők helyzete Magyarországon az Oltári csajok hatására?

Amikor az 1990-es évek végén az Egyesült Államokban az HBO kábelcsatorna bemutatta a Szex és New York című sorozatot négy egyedül is boldoguló, sikeres nagyvárosi nőről, akik őszintén beszélnek intim vágyaikról, a szexuális forradalom új szakasza indult el.

Sőt, a sorozat a nyugati világban megteremtette az egyszemélyes élet elfogadottságát, a szingliség kultuszát. A széria egyben új női szerepmodelleket teremtett, Magyarországon is számos fi atal nő találta meg önmagát Carrie vagy éppen Samantha karakterében. A gender equality felé vezető úton azonban még számos mérföldkő fűződik a fikciós műfajokhoz, filmekhez és még inkább a mindennapjainkba beköltöző sorozatokhoz. A női reprezentáció kérdése természetesen hazai gyártás ú szériákkal kapcsolatban is felvethető, hiszen a televízió Magyarországon továbbra is meghatározó médium, az általa közvetített valóság – még hafikció is – képes formálni a társadalmi beidegződéseket, így a nőkkel, a női szerepekkel kapcsolatos gondolkodást is.

Korábban is voltak köztük olyanok, amelyek reflektáltak a valóságra, mint például a Szomszédok vagy az annál modernebb, frissebb társadalomképet és ezzel együtt korszerűbb női szerepeket bemutató sorozatok, mint a Família Kft. a matriarchális Szép családdal. Amikor a kereskedelmi televíziók elkezdték a szériák sorozatgyártását, a lehetőségeik mellett a felelősségük is megszületett. A napi szappanoperák közül a Barátok közt vállalta fel elsőként, hogy egy nyitottabb, elfogadóbb társadalom képét tárja a nézők elé.

Az új heti drámaszéria a TV2-n, a Korhatáros szerelem, amely az új-zélandi Step Dave című rövid életű sorozat magyarítása, értelemszerűen nem a helyi közönségnek készült eredetileg, csak az adaptáció során igazították a forgatókönyvet a magyarországi viszonyokhoz. A sorozat mindenképpen egy létező társadalmi tabuhoz nyúl: elfogadható-e, ha egy kapcsolatban a nő jóval idősebb, mint a párja? A Kovács Patrícia által játszott Eszter karaktere egyszerre klasszikus és modern hősnő. Amikor ellenséges közegben küzd meg szerelméért – ezzel konfliktust vállalva saját testvérével és gyerekeivel –, akár Euripidész vagy Shakespeare is papírra álmodhatta volna sorsát. Másrészt viszont nagyon is 20–21. századi karakter: a gyerekeit egyedül nevelő asszony archetípusa, aki egyszerre igyekszik helyt állni három gyereke mellett és a munkájában, miközben szeretne megfelelni környezete elvárásainak. A körülmények és a saját maga által teremtett rabságából pedig, úgy tűnik, egy fiatal fiú szerelmén át vezet a kiút. Miközben a Korhatáros szerelem ügyesen érzékenyít a hasonló cipőben járó nők bátor döntése iránt, a lényeget elfelejti megmutatni: nincs kibontva, hogy milyen az a bizonyos boldog szerelem, amiért ennyit érdemes küzdeni és kockáztatni.

Izgalmas azonban a testvére, Júlia sorsa is. Dobó Kata megformálásában egy hideg és sznob nőt látunk, aki a felső tízezer életét éli, és látszólag a gyermeknélküliség büszke nagykövete férjével együtt. Ilyet Magyarországon született sorozatban nemigen látni. Egyre több jel utal azonban arra, hogy Júlia valójában mást érez, kényelem iránti igénye az ösztöneivel küzd – ezt a hazai néző is biztosan könnyebben be tudja fogadni.

Az Oltári csajok magyar fejlesztésű telenovella az RTL II-n, a történetszálakat klasszikus mesék, főleg Grimm-mesék inspirálták. Ennek és a telenovellák íratlan szabályainak megfelelően a karakterek, így a női hősök is kevéssé árnyaltak, személyiségük néhány jelzővel leírható. A sztori középpontjában három nővér áll, a naiva legfi atalabb (Piros), az intrikus legidősebb (Angéla) és a középső (Hajni), aki karakterét tekintve is nagyjából középen áll. Egyikük maximálisan kiszolgáltatott a férfi aknak, a másik ragadozóként fogyasztja el őket kedvére, míg a harmadikban keverednek az áldozat és a nagyvad tulajdonságai. Az alapszituáció, amellyel a sorozat indul, és amely a cselekmény egészét meghatározza, meglehetősen archaikusnak hat a 21. századba.

Egy jóságos és páratlanul gazdag nagynéni kacsalábon forgó kastélyát hagyja arra a nővérre, akit először vezetnek az oltár elé. Az általában királyfik elé állított próbatétel (lásd még „fele királyság”) papíron számító döggé alakítaná a három nőt, a gyakorlatban azonban közülük csupán egy dolgozik érezhető tudatossággal a projekten; még egy kis növésű férfihoz (a mesében törpének neveznénk) is hozzámenne, csakhogy elnyerje a kincset.

Mégis elgondolkodtató, hogy a társadalmi mobilitás eszköze egy nagy értékű ingatlan megszerzésének céljából kötött érdekházasság. A párkapcsolati nehézségek a sorozat középkorú karakterére, a vendéglátós vállalkozó Karolára is jellemzők, mégis ő az egyetlen, aki munkájában sikeres, és a maga ura. A kozmetikában dolgozó Angéla főnökasszonya féltékenységének és szeszélyének kiszolgáltatottan dolgozik, Hajni külföldi tanulmányútja meghiúsul, Pirost inkább barátságból dolgoztatják egy virágüzletben, mint kvalitásai nyomán, édesanyjuk pedig egy szerencsejáték-függő férfi áldozata. Érezhető jómódban a főszereplő nők közül azonban csak Piros kiszemeltjének intrikus és manipulatív édesanyja él, aki éppen olyan mozgatórugója az Oltári csajok cselekményének, mint Angéla.

A negatív női karakterek sikerei és dominanciája ugyanakkor szükséges elemek a telenovellákra jellemző érzelmi kavarásokhoz, hiszen ha a protestáns etika szerint élő hölgyek mutatnák a jó példát magyar nőtársaiknak, az bizonyára a kutyát sem érdekelné.

A cikk szerzője:

Rényi Ádám

 

A szakember 2011-ig a TV2 marketing- és kommunikációs igazgatója volt. Előtte kommunikációs igazgatóként dolgozott az RTL Magyarországnál, továbbá a Viasat3-nál és a Playboynál is. 2018. februárig az Unionmedia kreatív tartalomigazgatója volt.

 

Nézze meg Rényi Ádám teljes profilját a Ki Kicsoda? oldalunkon.

 

Ezt a cikket eredetileg a Médiapiac február elején megjelent számában közöltük. A lapra itt fizethet elő, illetve ezeken a standokon veheti meg.