2012. december 04.

Nótarádiót indít a közmédia

A Dankó Rádió még karácsony előtt megkezdi a sugárzást.

A Dankó Rádió még karácsony előtt megkezdi a sugárzást.

Nótarádiót indít Dankó Rádió néven a közmédia, melyet az eddigi Régió Rádió frekvenciáján lehet elérni. A még karácsony előtt, a tervek szerint december 22-én elrajtoló csatornán klasszikus magyar nótákat és operettslágereket hallhatunk a jövőben - jelentette be az MTVA.

Böröcz István, az MTVA vezére elmondta: a regionális rádióadások jövőjének meghatározásakor merült fel, hogy a magyar nóta kiszorult a médiából, annak ellenére, hogy sokmilliós, zömében vidéken élő tábora van a műfajnak. Hozzátette: a közmédia eljuttatta igényét az NMHH-hoz egy budapesti regionális frekvencia iránt, amelyen az ország központi részén sugároznák a Dankó Rádió adását - írja az MTI.

Az országos rádió műsorai Budapesten készülnek, a rádió öt regionális stúdiója pedig megszűnik. A programszerkesztő a Magyar Rádió Zrt. részéről Fehér Anikó, a Dankó Rádió vezető szerkesztője Tarnai Kiss László lesz.

Jónás István, a Magyar Rádió vezérigazgatója elmondta: meggyőződése szerint a Dankó Rádió a Kossuth, a Petőfi és a Bartók Rádió mellett a maga műfajában szintén piacvezető lesz. A műsorkínálatot a közrádió az elmúlt években az MR7 nevű internetes rádióján már kipróbálta, a tapasztalatok pedig indokolják, hogy egy országos rádió sugározza azt - tette hozzá.

Az MTVA tájékoztatása szerint a rádió egységes hírszolgáltatással jelentkezik, elsősorban a vidéki Magyarország híreire fókuszálva. Ehhez a híranyagokat az MTI Hírcentrum biztosítja, az MTVA tudósítói hálózatának igénybevételével.

A rádió indulásával párhuzamosan – a nemzetiségi műsorok egyes stúdióinak kivételével – megszűnik a Régió Rádió győri, pécsi, szegedi, debreceni és miskolci stúdiója. Az MTVA a bérelt ingatlanok szerződéseit felmondja, saját stúdióit pedig kiadja. A munkavállalók egy részének megszűnik a munkaviszonya, míg mások vidéki rádiótudósítóként vagy budapesti szerkesztő-riporterként dolgoznak tovább a közmédiában - írják.