2014. május 21.

Nőtt a TV2 árbevétele

Nyilvános a TV2 2013 évi pénzügyi mérlege: 13,6%-kal növekvő árbevétel, további jelentős tartalominvesztíció és továbbra is negatív pénzügyi eredmény.

Nyilvános a TV2 2013. évi pénzügyi mérlege: 13,6%-kal növekvő árbevétel, további jelentős tartalominvesztíció és továbbra is negatív pénzügyi eredmény.

A számviteli törvény előírásainak megfelelően nyilvánosságra hozza 2013. évi pénzügyi mérlegét a TV2-csoport. A médiavállalat árbevétele 13,6%-kal növekedett, amit 6%-kal csökkenő televíziós reklámpiacon ért el. (A beszámoló kiegészítésében a bevételt továbbra is alacsonynak minősítik, és a kis csatornák részesedésének erősödését is az okok között jelölik meg.) Tartalominvesztíciós stratégiájának megfelelően jelentősen, 8,5%-kal növelte a sajátgyártásra, 16%-kal pedig a filmberuházásokra fordított befektetéseit. A korábbi évhez viszonyítva a TV2-csoport 11%-kal többet fordított személyi kiadásokra, valamint 237-ről 262 főre növelte foglalkoztatottjainak számát.

A csoport a közlemény szerint 6,8 milliárd forint értékben írt le a korábbi évek veszteségeit nagy mértékben növelő filmcsomagjából, ezzel egyrészt felszabadítva forrásokat a helyi gyártásra, másrészt javítva megmaradó filmcsomagjának minőségét. A könyveléstechnikai filmcsomag-értékvesztést leszámítva operatív működésének eredményeként a televíziós társaság 3,4 milliárd forintról 3,1 milliárd forintra csökkentette veszteségét – írja a TV2. A beszámoló melléklete szerint ugyanakkor a filmjogok terven felüli leírásának értéke 4,6 milliárd forint, míg a mérleg szerinti veszteség 10,9 milliárd forint. A tavalyi hasonló értékek 1,8 milliárd forint terven felüli leírás és 6,7 milliárd forint mérleg szerinti veszteség – és ebben jelentős különbséget az üzemi vagy a szokásos vállalkozási eredmények vizsgálata sem tesz. Vagyis a hivatalos beszámoló adatait vizsgálva nem egyértelmű a veszteség csökkenése.

"Tavaly december óta már tulajdonosként is azért dolgozunk, hogy a TV2-csoport sikeres, üzletileg jól prosperáló vállalat legyen. Az eredmények visszatükrözik a befektetett munkát és egyértelműen jelzik, hogy a TV2-csoport kihagyhatatlan piaci tényezővé vált" – mondta Yvonne Dederick, a társaság vezérigazgató-helyettese, társtulajdonosa.