2015. április 14.

Növekvő reklámbevételekre számít a rádiós piac

Turi Árpád, a RAME elnöke mondta ezt az MTI-nek.

Nőhetnek idén a reklámbevételek, de több tényező is bizonytalanságot okoz, mondta a Rádiós Műsorszolgáltatók Egyesületének (RAME) elnöke az MTI-nek. Az biztos például, hogy nem lesz 15-20 százalékos bővülés, mint az elmúlt években, az ugyanis elsősorban módszertani okokra vezethető vissza (jelentősen bővült a vizsgált rádiók köre, a becslés lefedettsége immár majdnem 99 százalék).

"Mivel a 2013-as piacbecslésben vettünk részt először, a nemrég publikált tavalyi adatok az elsők, amelyek már ténylegesen összehasonlíthatóak az előző évivel" - mondta Turi Árpád. A március elején publikált tavalyi reklámköltési adatok szerint a hazai hirdetési piac 7,77 százalékos növekedés mellett 189,05 milliárd forintot tett ki, a rádiós bevételek 9,3 milliárdja pedig 5,8 százalékkal múlta felül a 2013-as adatot.

Turi Árpád szerint az utóbbi években "letisztult" a rádiós piac, amiben annak is szerepe volt, hogy alig akadt olyan nagyobb szereplő, amelynek lejárt volna a műsorszolgáltatási jogosultsága, így mindenki figyelt a hosszú távú márkaépítésre. A következő évek feladatai között említette a felkészülést az online rádióhallgatás korára. Azt mondta, lassú folyamatra számítanak, hiszen a rádiózással töltött idő 99 százalékát ma még a hagyományos platformok viszik el. A rádióidő jelentős hányadát elvivő autórádiók piaca nem mozdul gyorsan, ugyanakkor a mobilszolgáltatók adatátviteli korlát nélküli ajánlatai már alkalmasak lehetnek arra, hogy részben kiváltsák a hagyományos rádiót.