2010. június 09.

Nyáron új törvény?

Még a parlament rendkívüli, nyári ülésszakában változhat a médiatörvény - mondta Szalai Annamária a Duna Televízióban szerda reggel.

Még a parlament rendkívüli, nyári ülésszakában változhat a médiatörvény - mondta Szalai Annamária a Duna Televízióban szerda reggel. Rossz a finanszírozás rendszere, betöltetlen számos vezetői poszt, ugyanakkor seregnyi embert foglalkoztat a feügyleti rendszer – sorolta a Fidesz által az Országos Rádió és Televízió Testületbe (ORTT) delegált tag.

Az ORTT Fidesz által jelölt tagja szerint több ponton is változtatni kellene a hazai médiarendszer szabályozásában. Például azért, mert a közmédiumok kuratóriumai kapcsán mára kialakult helyzet teljesen abszurd. A kurátorok száma magas, a rendszer drága, ráadásul közpénzből finanszírozva - a rendszert tehát meg kell változtatni. A közmédiumok finanszírozásáról szólva Szalai Annamária eleve hibásnak nevezte a most hatályos médiatörvény koncepcióját, aminek révén egy zárt kassza született azzal, hogy az abba befolyó pénz automatikusan visszaosztódik az egyes médiumok között.

Egy kodifikációs hibából adódóan a törvény eleve több pénzt akar elosztani, mint amennyi befolyik a kasszába. A szakpolitikus szerint a Medgyessy-kormány idején az állam is kilyukasztotta a kasszát azzal, hogy átvállalta a tévé üzemben tartási díjat. “Nem vállalta át, hiszen a mi közpénzünkből működnek a közmédiumok. Ekkor ráadásul kivont egy csomó pénzt a rendszerből” – hangzott Szalai Annamária érvelése.

Az sem szerencsés Szalai szerint, hogy a kereskedelmi médiumok koncessziós díjai egy olyan alapba folynak be, amely tovább osztódik a közmédiumok között. Úgy látja: szét kell választani a kereskedelmi és a közmédiumokat finanszírozás tekintetében, és nem szabad magára hagyni a közszolgálati intézményeket. “Hosszútávra kiszámítható, átlátható rendszert kell teremteni, ami megfelel az európai uniós normáknak. Jelenleg nem így áll a helyzet, sajnos” - mondta. Arról, hogy mikorra készülhet el, illetve mikor léphet életbe az új médiatörvény, az ORTT-tag úgy reagált: reméli, minél előbb.

“Ahogy hallottam a politikusok megnyilatkozásait, még talán a nyári ülésszak vége előtt lesz változás, hiszen tarthatatlan a jelenlegi helyzet. Tarthatatlan a kuratóriumok helyzete, de nincs elnöke sem az ORTT-nek, sem az MTV-nek, hamarosan lejár a Magyar Rádió elnökének mandátuma is. És sorolhatnám még a problémákat, amik a változást szükségessé teszik” - mondta.

 

 

Hamarosan Debrecenben is elindul a Taxify

14 órája

Már toborozza a sofőröket a Taxify és pár héten belül indul a szolgáltatás tesztüzeme Debrecenben - olvasható a lapunknak elküldött közleményben.