2010. szeptember 09.

Nyelvel a Google

Miközben Európa a Street View okozta esetleges jogsértések miatt háborog, a Google újabb nóvummal rukkolt elő. A helyszín a berlini IFA szakkiállítás.

Miközben Európa a Street View okozta esetleges jogsértések miatt háborog, a Google újabb nóvummal rukkolt elő. A helyszín – mint megannyi más bemutatkozás esetében – számukra is a berlini IFA szakkonferencia volt. A zsebben hordható szuperszámítógépek már most is impozáns adatokat garantálnak a cégnek: körülbelül ötven százalékkal nőtt a rajtuk futtatott keresések mennyisége az idei év első felében.

A társaság ugyanis a beszédfelismerés témakörében készül robbantani. Most bemutatott, élőben fordító szoftverüket a társaság vezérigazgatója nemes egyszerűséggel történelminek nevezte, mondván, ez az, amire fél évszázada várnak az emberek. A telefonbeszélgetések közben ültetné át – monatról mondatra – az elhangzottakat egyik nyelvről a másikra a szoftver. A megoldás gyengéje, hogy a Google nem garantálja, hogy hibamentes lesz a szolgáltatás, amelyet (egyelőre) csak egyszerűbb szövegek átültetésére ajánlanak. A rendszert a jelek szerint még fejlesztik – ezért aztán nem is közölte Eric Schmidt, mikor lépnének a szolgáltatással az európai piacokra.

De ezzel nem merül ki az óriáscég fejlesztés-fegyvertára. Az elkövetkező néhány hónapban rukkolnak elő egy olyan megoldással, amelynek révén diktálhatjuk is sms-einket – amelyeket fel is tud majd „olvasni” okostelefonunk. Tágulnának a navigációs rendszerek keretei is; a konkrét cím helyett elég volna annyit mondanunk Párizsban, hogy „vigyél ahhoz a rozsdás fémmonstrumhoz”, és a készülék az Eiffel-toronyhoz irányítana bennünket.

Az új szolgáltatások bevezetésével az a Google nem titkolt célja, hogy a mainál (is) nagyobb adatforgalmat generáljon – lehetőleg saját rendszereibe vonzva a felhasználókat. A zsebben hordható szuperszámítógépek ugyanis már most is impozáns adatokat garantálnak a cégnek: körülbelül ötven százalékkal nőtt a rajtuk futtatott keresések mennyisége az idei év első felében. A trend fenntartásához így jól jönnek olyan, nem életbevágó fontosságú, de mókás-praktikus alkalmazások, amelyek például befoltozzák az ismereteink szövetén tátongó lyukakat. Egy új alkalmazás például segítene abban, hogy egy műemléket fotózva valós időben kapjunk információt annak történetéről.

Kódolatlan VIASAT 3 közel egy hónapon át

2 órája

Március 25. és április 22. között a VIASAT3 műsorait kódolatlanul érhetik el a nézők a MinDig TV több, mint 750 ezer felhasználóval rendelkező kínálatában és a mindiGO TV felületén is.