2012. február 23.

Nyereményekért kiadjuk magunkat

Nem vagyunk ellenségesek a reklám e-mailekkel szemben, amennyiben ügyes a tálalás és jó a tartalom - derül ki a KutatóCentrum friss jelentéséből.

Az e-mailezők naponta 1-5 jóváhagyott reklámüzenetet kapnak, és ha figyelemfelkeltő a tárgy és érdekes a tartalom, szívesen elolvassák azokat – derül ki a KutatóCentrum friss E-Mail Marketing Reportjából. A felmérésben résztvevők kétharmada azt sem bánja, ha online nyereményjátékra való regisztrációkor meg kell adniuk az adataikat.

Nem elutasítóak a felhasználók a jóváhagyásukkal érkező reklám e-mailekkel szemben, amennyiben azok érdekesek számukra - derül ki a KutatóCentrum friss E-Mail Marketing Report kutatásából. A megkérdezettek 93 százaléka szokott jóváhagyott reklámüzeneteket kapni, közülük 89 százalék el is olvassa azokat, ha a tárgy érdekes. A gyakori e-mailezők 98 százaléka legalább alkalmanként feliratkozik hírlevelekre, és általában legalább át is futják azokat.

A hirdetőknek ugyanakkor elég nagy reklámzajt kell áttörniük: az e-mailezők 71 százalékának naponta jellemzően egy-öt darab jóváhagyott reklámüzenet érkezik a fő postafiókjába, míg 22 százalékuk általában ötnél is több hasonló levelet kap.Nem mindegy tehát, milyen tárgyat, szövegezést vagy designt használunk - derül ki Fialka Krisztina, a Maxima online marketing rendszer vezetőjének szavaiból.

A tárgyválasztás mellett a bevezető megírása is kulcsszerepet játszik: a jóváhagyott reklámlevelekre regisztráltak 81 százaléka általában nem olvassa végig azokat az üzeneteket, amelyeknek az első néhány sora nem figyelemfelkeltő. "A hirdetők számára ugyanakkor nem elég, ha a címzettek 'csak' elolvassák a reklámlevelet, fontos, hogy tovább is kattintsanak onnan. Ebből a szempontból döntő a megfelelő ajánlat: a megkérdezettek 83 százaléka mondta azt, hogy ha olvasás közben a tartalom felkelti az érdeklődését, akkor rákattint az üzenetben lévő linkekre – magyarázta Fialka Krisztina, hozzátéve, ehhez   elengedhetetlen a megfelelő adatbázis. 2011 legnépszerűbb témája a kultúra/utazás/szállás volt, megelőzve a megelőző év favoritját, a műszaki cikkeket. A dobogó harmadik helyét a ruházati cikkek foglalták el.

A megkérdezett e-mailezők 86 százaléka többször is részt vett már online nyereményjátékokban, további 7 százalékuk egy alkalommal, és mindössze 3 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy még nem játszott és a jövőben sem szeretne. A kutatásban résztvevők fele legalább részben egyetértett azzal az állítással, hogy minden lehetőséget megragad a nyerésre, ugyanakkor az is kiderült, hogy fontos a kisorsolt díj is: a válaszadók 72 százaléka a felkínált nyeremény is figyelembe véve dönt arról, hogy részt vesz-e az adott játékban vagy sem.

A nyereményjátékra regisztrálók közel kétharmada az adatait is szívesen megadja, ha esélyt lát a nyerésre. "Általában nem jellemző, hogy az emberek nem valós adatokat adnak meg regisztrációkor, de az egyes korcsoportokat vizsgálva kiderül, hogy a fiatalok valamivel bizalmatlanabbak. A 18-24 évesek 21 százaléka regisztrált már valaha nyereményjátékra nem valós adatokkal, míg az idősebbeknek mindössze 10 százaléka" - emelte ki Györfi Anna, a KutatóCentrum kutatási projekt menedzsere.

A felmérésről:

Az E-Mail Marketing Report a KutatóCentrum éves tracking elemzése, ami a magyarországi aktív e-mailezőket vizsgálva képet nyújt a jóváhagyott és kéretlen reklámüzenetekkel, valamint hírlevelekkel kapcsolatos attitűdökről és az online nyereményjátékok megítéléséről. Az aktuális felméréshez az online adatfelvétel 2011. október 17. és november 5. között zajlott 2170 fő megkérdezésével. A válaszadók nem, életkor, településtípus, régió és iskolai végzettség tekintetében reprezentálják a magyarországi 18-64 éves aktív internethasználó lakosságot.