A MEME és az EY nyilvánosságra hozta a 2015-ös televíziós reklámköltési adatokat. A teljes piac 3 százalékkal növekedett.

A Magyar Elektronikus Műsorszolgáltatók Egyesülete és az EY 11. alkalommal publikálta a magyar televíziós reklámköltési adatokat. 2015-ben net-net áron 51,581 milliárd forint volt a tévés reklámtorta, ez a megelőző évhez képest 3 százalékos növekedést jelent.

A legfontosabb változás, hogy a kábeltelevíziók 30 százalékos bővüléssel, míg a földi sugárzású adók 12 százalékos csökkenéssel szembesültek, így arányuk 45-55 százalékra módosult a teljes költésen belül.

A 2014-es jelentős növekedés után tavaly 4 százalékkal csökkentek a nem-szpot jellegű bevételek, így arányuk újra 5% a költésből.

 

A reklámköltések tavalyi, újabb növekedése egyértelműen jelzi a hirdetők töretlen bizalmát a televízió felé, illetve igazolja, hogy a televíziós reklámok hatékonysága megkérdőjelezhetetlen nemcsak a márkaismertség építésében, de a fogyasztásösztönzésben is.

– emelte ki Kovács Krisztián, a MEME elnöke.

A jelentés a hazai televíziós reklámpiacot lefedő 56 csatorna önbevallásán alapul. A módszertan az előz évhez képest nem változott, viszont a második negyedévtől a nemzeti főadóként az M1 helyére lépő Duna szerepel a földi sugárzású adatsorokban. A 2016-os évtől várhatóan megváltozik majd az adatok földi sugárzású és kábeltelevíziós felosztásban történő jelentése.

A riportban szereplő adatok nem tartalmazzák a bartereket, a termékmegjelenítések produkciós költségeit, valamint az emeltdíjas hívásokból befolyó összegeket.

A teljes jelentést a mellékelt dokumentum tartalmazza.

Kapcsolódó dokumentumok