Vajon akadt tévétársaság, amely meg tudta verni a Facebookot árfolyam-növekedésben? Kiknek megy jól Európában, és kiknek a tengerentúlon? Megnéztük a magyar piacon is érdekeltségekkel rendelkező hét óriáscég gazdasági teljesítményét és azt, mit érhettek el e vállalatok részvényesei az utóbbi egy évben.

Axel Springer

A német Axel Springer SE 2017-es első fél évi konszolidált nettó nyeresége 117 millió euró volt, sokkal, 57 százalékkal kevesebb, mint 2016 első hat hónapjában (273,2 millió euró). Nem az idei év számít különlegesnek, hanem a tavalyi, akkor két jelentős egyszeri hatás „dobta meg” a profitot: a CarWale értékesítése és a közép-európai példa után Svájcban is létrehozott közös Ringier Axel Springer vegyesvállalat eredménye.

A médiacég konszolidált árbevétele az első fél évben 7 százalékkal, 1,7 milliárd euróra nőtt. A legdinamikusabb divízió továbbra is a digitális üzletág, amelynek 10,7 százalékkal gyarapodtak a bevételei, és a vállalat teljes árbevételének már a 70,6 százaléka neki köszönhető. Még fontosabb a digitális üzletág szerepe a profit alakulásában: hozzájárulásuk az EBITDA-hoz ugyanis 77 százalékos.

Az idei első két negyedévben az EBITDA-alapon számolt nyereség 317,2 millió euró lett, ami 16 százalékkal több, mint 2016 azonos időszakában. A két nyereségelszámolási mód közötti különbséget az alaptevékenységhez nem kapcsolódó tételek adják, ilyenek például a korábbi cégvásárlásokkal összefüggő vételár-allokációk, amelyek az Axel Springer SE esetében az első fél évben 169,5 millió euróra nőttek.

Az Axel Springer SE-részvényár alakulása az elmúlt egy évben: +19,9%.

RTL Group

Az RTL Group S.A. lapzártánk után publikálta második negyedéves számait. A luxemburgi médiavállalat legutóbbi jelentése május közepén látott napvilágot, eszerint az első negyedévben a vállalat árbevétele 1,4 milliárd euró lett, 2 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A minimális visszaesést tulajdonképpen csak az okozta, hogy az American Idolt (az RTL produkciós cége, a FremantleMedia készíti) 2017-ben nem tűzte újra a műsorára az amerikai Fox, három alulteljesítő szezon után. Az American Idol nélkül az RTL Group időszakos növekedése 4 százalék lett volna, megfelelve az éves terveknek. A csoport legjobban teljesítő tagjai a Mediengruppe RTL Deutschland, a Groupe M6 és a rendkívül dinamikusan bővülő digitális üzletág: az RTL Group digitális divíziójának árbevétele 178 millió euróra nőtt az első negyedévben (+48,3 százalék).

Az EBITDA az idei első három hónapban 264 millió euróra csökkent (–8,3 százalék) a bordeaux-i futballklub és a FremantleMedia gyengébb eredményei hatására. A visszaesés ellenére a negyedév így is a vállalat történetének második legjobbja volt. Az idei teljes évre a társaság 2,5–5 százalék közti bevételnövekedéssel számol, a nyereség pedig várhatóan stagnálni fog, a 2016-os szint körül marad majd.

A német RTL stabilan őrzi piaci pozícióját, fő versenytársával (ProSiebenSat1) szemben 5,5 százalékpont az előnye a nézettség szempontjából a 14–59 éves korosztály körében (2016 első 3 hónapjában az átlagelőny 4 százalékpont volt). Sőt, 5,2 százalékos közönségarányukkal már nem is a ProSieben a fő rivális, hanem a feltörekvő Vox csatorna. A cégcsoport francia érdekeltsége, a Groupe M6 közönségaránya 23,6 százalék.

Az RTL Group S.A.-részvényár alakulása az elmúlt egy évben: –8,3%.

Facebook

Az utóbbi évek egyik sláger tőzsdesztorijának számító Facebook idei második negyedéves teljesítménye felülmúlja az elemzői várakozásokat. A három hónap árbevétele 9,3 milliárd dollár lett, ami 45 százalékos plusz az előző év azonos időszakához képest. A bevételek összetétele szinte egysíkú: 98 százalék a hirdetésekből származik. Jól alakult a nyereség is: a 3,9 milliárd USA-dollár 71 százalékos növekedést jelent.

Minek köszönhető a nem remélt bevételgyarapodás? A válasz egyértelműen a mobilos hirdetések, valamint a felhasználói szám dinamikus növekedése. Havi rendszerességgel már több mint kétmilliárd ember facebookozik, naponta pedig 1,3 milliárdnyian. Várható, hogy egyre többen fognak mobiltelefonról bejelentkezni, ezért a Facebook bővítette mobilos hirdetési csomagját és az erre a platformra optimalizált tartalmait, valamint több, elsősorban sport- és zenei műsort közvetít.

A Facebook-részvényár alakulása az elmúlt egy évben: +35,2%.

AMC Networks

Az AMC Networks felemás második negyedévet könyvelt el: 3,8 százalékos bevételbővüléssel (711 millió dollár) és 34 százalékkal több nyereséggel (103 millió USD) zárt a vállalat, a bevételek azonban csak az USA-ban növekedtek (5,6 százalék), a nemzetközi divízió bevételei 7 millió dollárral, 111 millió USD-re csökkentek. Így nem is csoda, hogy a nem amerikai üzletág működési veszteséget könyvelt el (31 millió dollárt).

Josh Sapan vezérigazgató bejelentése szerint hosszú távon nagy hangsúlyt fektetnek a beágyazott tartalmakra, az elkötelezett rajongókat hozó márkákra, illetve a disztribúcióra, köztük a YouTube TV-együttműködésre. Az amerikai kábeles alapcsomagokon keresztül elérhető top 5 drámasorozat közül négy az AMC saját gyártású produkciója.

Az AMC-részvényár alakulása az elmúlt egy évben: +15,3%.

Alphabet

A Google-anyavállalat Alphabet rekordnegyedévről számolhatott volna be, az időszak azonban sokkal inkább az európai rekordbírságról marad majd emlékezetes. Az EU versenyjogi bizottsága által kiszabott 2,4 milliárd eurós trösztellenes büntetés ugyanis alaposan megtépázta a cég nyereségét. Az Alphabet–Google második negyedéve szinte kereken 26 milliárd dollár bevételt hozott, ötödével többet, mint 2016 azonos három hónapja. A társaság bevételeit főleg a mobilos és a YouTube-hirdetések dinamikus növekedése viszi előre.

A vállalati nyereség 3,5 milliárd dollár lett, ami 28 százalékkal kevesebb a tavalyinál. Látható, hogy a megabüntetés a második negyedéves nyereség 40 százalékával egyenértékű. Az EU azért büntette meg a Google-t, mert szerintük visszaéltek a keresőmotor kiemelkedő piaci erejével. Nem kizárt, hogy a további vizsgálatokat újabb büntetések követik majd: jelenleg az androidos telefonokra gyárilag telepített Google-alkalmazások versenyelőnye ügyében kutakodnak.

Az Alphabet- (Google-) részvényár alakulása az elmúlt egy évben: +17,2%.

Viacom

A többek közt az MTV, a Comedy Central és a Paramount Pictures csatornákat tulajdonló Viacom eredményei jobbak lettek ugyan a piaci várakozásoknál, de a befektetők az alaptevékenységre, azaz a televíziós műsorszolgáltatásra koncentrálva inkább pesszimisták a vállalat jövőjét illetően; a pozitív meglepetést okozó affiliate-partnerprogram értékesítésnövekedése is csak keveseket győzött meg az ellenkezőjéről.

A tőzsdei elemzők arra mutattak rá: az amerikai piac televízió- és kábelszolgáltatói számára egyre nagyobb kihívást jelent, hogy a nézők naponta többórányi műsort okostelefonon és tableten keresztül fogyasztanak. Így nem is csoda, hogy az utolsó negyedévben a hat legnagyobb televíziószolgáltató (Comcast, DirecTV, Charter Spectrum, Dish Network, Verizon, AT&T) az előfizetők számának csökkenéséről volt kénytelen jelenteni. Ez pedig egyértelműen rossz hír az olyan médiacégek számára, mint a Viacom, hiszen a hozzájuk tartozó csatornákat a csökkenő előfizetőszámmal küzdő tévés partnerek egyre nehezebben képesek megfizetni, szerződéses áremelésről pedig aligha lehet szó.

Robert Bakish vezérigazgató szerint továbbra is a hat kulcscsatornájukra fókuszálnak (BET, Comedy Central, MTV, Nickelodeon, Nick Jr. és Paramount), nyitottak ugyanakkor felvásárlásokra is. Az idei tervek közt szerepelt a Scripps Network megvétele is, amelyhez olyan lifestyle-csatornák tartoznak, mint a Food Network vagy a Travel Channel, de a Discovery Communications túllicitálta a Viacomot, és megvette a Scripps-t 11,9 milliárd dollárért.

A Viacom médiavállalat nettó profitja 683 millió dollár lett (+58 százalék), a bevételek 8,3 százalékkal, 3,36 milliárd dollárra nőttek 2017 április–júniusában.

A Viacom-részvényár alakulása az elmúlt egy évben: –24,2%.

Vivendi

A Vivendi még csak az első negyedéves számait tette közzé, e szerint az év első három hónapjában 2,66 milliárd eurós árbevételt ért el (+6,9 százalék), elsősorban a Universal Music Group kiváló teljesítményének köszönhetően (12,7 százalékok bevételnövekedés). A Canal+-csoport 3,5 százalékos csökkenést produkált, ami Franciaországban sem okozott meglepetést a fizetős tévécsatornák előfizetői számának visszaesése miatt. A vállalat nettó nyeresége 185 millió euró lett (–52 százalék). Megtérülni látszik viszont a Telecom Italiába való befektetésük: míg 2016 első negyedévében 11 millió eurós veszteséget termelt, idén már 32 milliós nyereséggel zárt a cég.

A médiavállalattal kapcsolatos hír, hogy június elején sikeres ajánlatot tettek a Havas Media-részvények egy részére, összesen 2,5 milliárd dollárt szántak arra, hogy irányító szerepbe kerüljenek. A Havas-részvények 60 százaléka a Bolloré-csoport tulajdonában volt, ezért a csomagért fizetett 2,5 milliárd dollárt a Vivendi. A lépés persze nem okozott meglepetést, hiszen a Bolloré az ajánlattevő Vivendiben is tulajdonos: 15 százalékos részesedésükkel övék a legnagyobb részvényhányad.

A Vivendi-részvényár alakulása az elmúlt egy évben: +22,2%.

 

Források: vállalati gyorsjelentések, részvényelemzések (nasdaq.com, Reuters, Bloomberg), részvényárak: YCharts, Bloomberg Markets.

A cikk elsőként a Médiapiac 2017/7-8. számában jelent meg.