2010. február 27.

Nyolcan a csőben

Első blikkre nincs nyoma frekvenciagazdálkodási koncepciónak, de elmosódnak a műfajhatárok is az ORTT legújabb rádiós pályázatában: a nyolc kiírt hullámsávért bárki versenybe szállhat.

A héten kiírt nyolc pályázatra ugyanis akár kereskedelmi, akár közműsorszolgáltató, akár nem nyereségérdekelt adó koncepciójával be lehet nevezni. Ez azt mutatja, hogy a választások közeledte sem hozta meg az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) specifikálókedvét. Tavaly még azt mondták, 14 év után alkotnak egy frekvenciagazdálkodási stratégiát, amelyben a KSH adataiból kiindulva rögzítik, hogy melyik körzetben hány adóra lehet szükség, és ennek megfelelően állítják be a piacot. Most viszont a „mindenki mindenre lóhet” koncepciója látszik érvényesülni a döntéshozatal során.
Ez a megoldás rossz előjel a nemsokára kiírandó fővárosi frekvenciákra nézve is, ott a pályázati felhívás tervezete – korábbi információink szerint – szintén nem specifikálna, így akár környezetvédelmi adó is indulhatna a Roxy 96,4 MHz-es sávjáért, vagy egy Illés-Metro-Omega koncepció is elhappolhatná a Klubrádió frekvenciáját.
A stratégiamentesség maradványaként jelenik meg a most kihirdetett nyolc pályázat anyagában a koncessziós díj összege is, hiszen – számos piaci szereplő kifogásai ellenére – hatalmasak a különbségek az árak között. Győrben a 78 ezer ember elérésére alkalmas 100,1-es sáv nettó 3,1 milliót, míg a szombathelyi 107,4 (a maga 66 ezer potenciális hallgatójával) 5,3 milliót kóstál. A debreceni 94,4-en 180 ezer embert célozhatnánk meg, az eredeti terv szerint évi 9,6 millióért (végül ezért a sávért csak nem nyereségérdekelt – így koncessziós díjat nem fizető – versenyzők indulhatnak), míg a szegedi 87,9 MHz-en ennél alig négyezerrel kevesebb hallgató érhető el, ennek az ára viszont 5,9 millió forint.
A székesfehérvári 96,1 éppúgy félmilliót kóstál áfa nélkül, mint a karcagi 93,8 – csakhogy az előbbin 97 ezer emberhez szólhatunk, az utóbbin csak ötödennyihez. Ezzel áll arányban a fehérgyarmati 99,5 MHz (24 ezer potenciális hallgató évi 600 ezer forintért) és a szolnoki 102,4; itt 52 ezer ember elérésének esélyéért évi egymillió forintnyi műsorszolgáltatási díjat kell leszurkolnia a nyertesnek.