2014. június 17.

Nyolcezer szerzőnek fizetett az Artisjus

Az üres hordozó jogdíjakat fizette ki hétfőn a jogkezelő szervezet.

Az üres hordozó jogdíjakat fizette ki hétfőn a jogkezelő szervezet.

8064 magyar dalszerző és jogutód kapott hétfőn fizetést az Artisjustól a magánmásolásokért 2013-ban beszedett 1,15 milliárdnyi üres hordozó jogdíjakból. Idén a feloszthatónál 25 százalékkal kevesebb pénzt kaptak a zeneszerzők és szövegírók, mivel a magánmásolásokért a művészeket megillető jövedelmek negyedét egy tavaly év végi kormányzati döntést követően átterelik a Nemzeti Kulturális Alapba - közölte a jogkezelő szervezet. A beszedett üres hordozó díjak összege az előző évhez képest nőtt, így a 25 százalékos elvonás ellenére a felosztási alap csak 3 százalékkal kisebb a tavalyinál.

Bár minden üres hordozó díjat az Artisjus szed be, az NKA-rész átutalása után megmaradt háromnegyednyi összeget már a közös jogkezelők (Artisjus, EJI, MAHASZ, FILMJUS, HUNGART) osztják fel a képviseleti körükbe tartozó jogosultak között, a filmszerzőktől az előadókig, a filmproducerektől a hangfelvétel-kiadókig. Az Artisjus a zeneszerzői, szövegírói, írói jogdíjrészeket fizette ki hétfőn.

Az üres hanghordozó díjak 48 százalékát rádiós sugárzási adatok alapján (38% zene, 10% irodalom), 47 százalékát hangfelvétel-jogosítási adatok alapján (ha a műnek más nyilvános elhangzása is volt), 5 szézalékát legális online letöltési adatok alapján osztotta fel a szerzői egyesület. Az üres képhordozó díjak felét a televíziók zenei műsora alapján, másik felét pedig a televíziókban vetített filmek alapján osztották fel.

Jogdíjpiramis, avagy hányan estek a magyar szerzők közül a különböző „jövedelmi kategóriákba” (forrás: Artisjus)