2011. augusztus 03.

Nyomul az m-kereskedelem a nagy európai piacokon

Inkább mobil böngészőket, mint applikációkat használunk a kütyün keresztüli vásárlásra.

Inkább mobil böngészőket, mint applikációkat használnak a kütyün keresztüli vásárlásra az európai kulcspiacok mobilfelhasználói, ez azonban nem jelenti azt, hogy ne válnának az alkalmazások nagyon fontossá a közeljövőben - derül ki a comScore kutatásából. Az öt vizsgált piac közül a briteknél ugrott meg a legjobban az m-kereskedelem iránti érdeklődés az elmúlt egy évben.

Öt nagy európai piacon - Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Spanyolországban és az Egyesült Királyságban - havi átlagban összesen 13,5 millió felhasználó, azaz az e piacokon jelen lévő összes mobilelőfizető 5,8 százaléka ment fel valamilyen online kereskedelmi oldalra - derül ki a comScore 2011 májusával végződő, három hónap átlagát összesítő kutatásából. Ez az előző évhez képest 80 százalékos növekedést jelent, s ezen belül is a briteknél volt a legnagyobb a bővülés, összesen 163 százalékos.

Az online kereskedelmi oldalakon túl aukciós site-okat és árösszehasonlítókat is nagy számban látogattak az öt piac mobil felhasználói. Előbbieket a mobilelőfizetők 6,3, míg az utóbbiakat 5,1 százaléka látogatta a májust megelőző három hónapban. A három m-kereskedelmi kategória mindegyikében a briteknél volt a legnagyobb a penetráció: aukciós oldalakat 10,5%, online kereskedők oldalait 9,2%, míg vásárlást segítő árösszehasonlítókat 5,7% látogatott. A britek mögött a németek végeztek az öt vizsgált kulcspiac közül.

"Leginkább mobil böngészkön keresztül látogatják az európaiak az m-kereskedelmi oldalakat, így elsősorban arra kell a kereskedőknek hangsúlyt fektetniük, hogy mobilra optimalizált site-ot is készítsenek, ha még nincsen. Az alkalmazások, amelyek a böngészőknél gyakran erőteljesebb és intuitívabb interface-t biztosítanak, nagyon fontossá válnak a jövőben, főképp akkor, ha a fogyasztók mind gyakrabban végeznek mobiljukon keresztül különböző tranzakciókat" - mondta el Jeremy Copp, a kutatócég mobilért felelős európai alelnöke.