A fény lehet az alagút végén a New York Times tegnapi közlése, amelyből kiderül: sikerült növelniük a digitális előfizetőiknek a számát. Ez a tudatosság fejlődését jelenti, tehát az olvasók kezdik megérteni, hogy a minőségi tartalomhoz pénz kell.

Még 2016-ban jelentette be a hírt a The New York Times, hogy új üzleti modellen dolgozik, amelynek lényege, hogy azok az olvasók, akik ki nem állhatják a reklámokat, magasabb előfizetési díjért cserébe megszabadulhatnak tőlük - olvasható a 24.hu-n.

Mark Thompson a New York Times Co. vezérigazgatója Cannes Lions reklámfesztiválon beszélt arról, hogy az olvasóknak meg érteniük, a tartalomgyártás pénzbe kerül - tehát vagy reklám vagy több előfizetés kell a működéshez.

 

Úgy látta, hogy a reklámblokkolókat fejlesztő szoftvervállalatok nem voltak etikusak, ezért a médiavállalatoknak fel kell lépniük a jelenség ellen (az Ovum piacelemző cég 24 milliárdos piaci kárt jósolt nekik köszönhetően).

 

2016 első negyedévében a Times hirdetési árbevétele 6,8 százalékkal 140 millió dolárra csökkent, amelyben az is szerepet játszott, hogy a print termékükben -tehát a napilapban- a bevételük 9 százalékot esett. A lapnak akkor 1,16 millió olyan előfizetője volt, aki csak a digitális kiadványért fizetett.

A Times már korábban is felvette a harcot: figyelmeztették az olvasókat arra, hogy a minőségnek ára van, így a fogyasztók 40 százaléka hajlandó volt kikapcsolni az ad-blockereket. Thompson 2016-ban egy panelbeszélgetés során elárulta, hogy natív hirdetésekből - amelyeket nemtudnak a blokkolok kikapcsolni, mert hasonulnak a szerkesztőségi tartalmakhoz- körülbelül 60 milliárdos árbevételre számítanak.

Láss csodát

 

A New York Times tegnap tette közzé a 2017-es eredményét, amely szerint csak a digitális előfizetőkből 157 ezerrel többet jegyeztek, az ebből befolyó bevételük pedig elérte az 1 milliárd dollárt, amely az összesnek a 60 százaléka.

 

A lap 8 százalékos bővülést könyvelhet el 2016-hoz képest, ezzel elérte az 1,7 millió dollárt. A digitális reklámbevételek 14 százalékkal, 238 millió dollárra nőttek, amelyek a cég hirdetési bevételének 46 százalékát teszik ki.

Ami a nyomtatottat illetti, ott már nem ilyen rózsás a helyzet: 2017-ben 14 százalékkal, 320 millió dollárra csökkentek a hirdetési bevételek. Ráadásul az összes bevétel 4 százalékkal, 599 millió dollárra mérséklődött ennek köszönhetően.

A Times volt az elsők között 2011-ben, aki online fizetős tartalmakkal próbálkozott (húsz cikkig ingyenes, de utána már fizetni kell érte), amely akkor még igencsak kockázatosnak számított. Akkor még megmosolyogták ezt a rendszert, mostmeg már egyre több orgánum kényszerül arra, hogy felvegye a harcot a Google és a Facebook ellen.