2014. május 12.

Nyugaton meghal a tányér

Nemsokára nagyobb közönsége lesz Nyugat-Európában a fizetős internet-alapú televíziózásnak, mint a műholdas vételnek, vélik elemzők.

Nemsokára nagyobb közönsége lesz Nyugat-Európában a fizetős internet-alapú televíziózásnak, mint a műholdas vételnek, vélik elemzők.

A Digital TV Research nemrég publikált, a 2013 és 2018 közöttre várható piaci mozgásokat modellező adatai szerint az IPTV-előfizetők száma ez idő alatt 7,5 millióval emelkedik majd, ami 38 százalékos bővülés. Eközben a fizetős műholdas és a fizetős digitális földfelszíni platform is 1,2 millióval gyarapítja ügyelei számát, ami előző esetében 5, utóbbinál 22 százalékos előrelépés. A digitális kábeles vételt 13 millióval több háztartás választja majd; ez 42 százalékkal lesz jobb eredmény az időszak kezdetére kimutatottnál.

A kontinens nyugati felén így 6,6 százalékkal emelkedik a fizetős tévészolgáltatásokat igénybe vevők köre, ami abszolút számban kifejezve 8,7 milliós növekmény. A végeredmény pedig valahol 104 millió alatt áll meg. Eközben 28 százalékkal, azaz 23 millió háztartással lesz több digitális előfizető ezekben az országokban, míg az analóg lekapcsolás miatt eltűnik a képből 14 millió kábel-ügyfél, akik ma is a hagyományos, de kifutó technológiával jutnak a jelhez. A prognózis szerint ez év végére 159 millió digitálisan tévéző háztartás lesz Nyugat-Európában, ami egy év alatt 4, 2010 óta pedig 33 milliós növekmény.

Az IPTV pedig várhatóan 2018-ra körözi le előfizetői számban a tányéros vételi opciót. 2020-ban is az ingyenes földfelszíni lesz a legnépszerűbb platform, amelyet 44 millió háztartás vesz majd igénybe elsődleges vételi lehetőségként, az ingyenes műholdas adásokat pedig 27 millióan teszik az első helyre odahaza.