2010. február 17.

ORTT: mindenki mindenre lőhet

Barkochba-jelleget ölthet a fél tucat fővárosi rádiós frekvencia pályázata: a médiahatóság elfogadta a kiírás-tervezetet, de nem határozta meg, hogy melyik hullámsávért milyen karakterisztikával lehessen versenybe szállni.

Portálunk információja szerint – akárcsak a két országos jogosultság pályáztatásakor – most is előírna magyarzene-kvótát a testület. Eszerint a dalok harminc százalékának kellene hazainak lennie.
A vidéki hullámsávok – ezek közé tartozik e körben a a Debrecen 95,0 MHz, a Miskolc 96,3 MHz, a Békés 94,4 MHz, a Kazincbarcika 95,9 MHz, a Kecskemét 96,5 MHz, és az Ózd 99,5 MHz tartomány – esetében nem várna el speciális tematikát a testület. A fővárosiaknál viszont igen; bennfentesek szerint ez meg is keverheti menet közben a lapokat.
Úgy tudni ugyanis, hogy szeretne az ORTT hír-, oldies, a 30 alattiaknak szóló vagy környezettudatosságra nevelő rádiókat hallani ezeken a frekvenciákon, de a tervezetben az nem szerepel, hogy melyik frekvenciát ezek melyikére szánják.
Így a mostani jogosultak – a Juventus, a Klubrádió, a Roxy, a Sztár FM és a Rádió1 – akár egymást is „betámadhatják”. Ez pedig egy gyilkos árversennyel párosulva akár a piac önfelemésztéséhez is vezethetne.
Engedmény lehet viszont a fővárosi adóknak, hogy enyhébb szabályok vonatkoznának a hálózat-szervezésre, így egyszerűbben terjeszkedhetnek másfél-kétmilliós vételkörzetük határain túlra. A lehetőség különösen két adó (a Juventus és a Rádió1) számára lehet fontos, hiszen ők három, illetve egy tucat taggal szerveztek hálózatot mostanra.