2012. január 05.

Odacsapott a GVH az Ingatlandepónak

Az Ingatlandepo.com, az Ingatlanbazar.com és az Ingatlanbazar.net kaptak büntetést a fogyasztókkal szemben tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatukért

Az Ingatlandepo.com, az Ingatlanbazar.com és az Ingatlanbazar.net kaptak büntetést a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatukért.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) határozata szerint az Experient Enterteiment Ltd. és a Weltimmo S.r.o által üzemeltetett Ingatlandepo.com, Ingatlanbazar.com és Ingatlanbazar.net több vonatkozásban is a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott. Előbbi, a Seychelles- szigeteken bejegyzett cég a site-okat 2009. augusztus 14. és 2010. május 29. között, illetve 2010. szeptember 27-től, utóbbi, szlovákiai illetőségű vállalkozás pedig 2010. május 30. és 2010. szeptember 26. köz üzemeltette úgy, hogy azok közös adatbázisból táplálkoznak, azaz ha a fogyasztó az egyiken ad fel hirdetést, akkor az megjelenik a másikon is.

A GVH szerint több gond is van az ingatlanos oldalak működésével. Ezek egyike,.hogy mindeddig figyelmen kívül hagyták a működésükkel kapcsolatos fogyasztói panaszokat. Emellett figyelmen kívül hagyták a weboldalakat 2009. augusztus 14. előtt üzemeltető vállalkozások által alkalmazott általános szerződési feltételek (ászf) egyes pontjainak érvénytelenségét kimondó bírósági ítéletet is.

Szintén problemtaikus a GVH szerint, hogy megtévesztő módon tájékoztatták a lakást keresőket a site-okon található hirdetések érvényességéről, aktualitásáról. A honlapokon hirdető fogyasztók előtt viszont elhallgatták a velük kapcsolatot felvenni szándékozók regisztrációs kötelezettségét. A versenyhivatal azt is felrója az ingatlanos oldalaknak, hogy agresszív módon igyekeztek rávenni a fogyasztókat a követeléseik kiegyenlítésére.

A GVH a fentiek nyomán megállapította a jogsértést, és eltiltotta a site-ok üzemeltetőjét a további törvénytelen magatartástól. Az Experient Enterteiment 4,5 milliós, míg a Weltimmo S.r.o 1 millió forintos bírságot fizethet. Emellett a GVH-határozat rendelkező részét teljes terjedelemben, kommentár nélkül egy-egy alkalommal meg kell jelentetniük a Magyar Nemzetben és a Népszabadságban, legalább 10 X 10 cm méretű hirdetésben.

Emellett a GVH a vállalkozások által alkalmazott ászf egyes rendelkezéseivel kapcsolatban közérdekű keresetet is benyújtott, s a bíróságtól azt kéri, hogy annak hatályát a cégekkel szerződő valamennyi fogyasztóra terjesszék ki. Eszerint mint tisztességtelen kikötés, érvénytelen az az előírás, amely a szerződéstől való szabadulást a fogyasztóval szemben támasztott követelés maradéktalan teljesítésétől teszi függővé. A GVH megítélése szerint ugyancsak tisztességtelenek a kötbérre vonatkozó előírások, amelyek egyfelől nem világosak, másfelől túlzott összeg kifizetésére köteleznék a fogyasztókat.

Címkék: gvh büntetés