2012. december 06.

Okostelefon karácsonyra?

Vásárlási szokások az év utolsó hónapjában.

Kicsi, nagy, szögletes, letisztult dizájnú, kétmagos, 1,6 GHz-es, 4 hüvelykes…A Vodafone arra kereste a választ, hogy milyen szempontok vezérlik a felhasználókat a karácsonyi ajándék-, illetve készülékvásárlás során.

A Vodafone felmérése szerint a karácsonyi bevásárlás csúcsidőszaka a szenteste előtti héten van, de az utolsó 1-2 napra már csak kevesen hagyják a beszerzést. Erre egyébként a férfiak hajlamosabbak, a nők korábban kezdik a készülődést. Nagyobb értékű ajándékokat jellemzően kizárólag családtagjaiknak adnak az emberek, barátaik inkább csak kisebb, vagy házi készítésű meglepetésekre számíthatnak. Egyre gyakoribb viszont az, hogy az ünnepek alkalmából magukat is megajándékozzák honfitársaink.

A legnépszerűbb karácsonyi ajándékok között várhatóan az idén is ott lesz az okostelefon. Mivel az ajándékba szánt telefonok értéke magas, ezért az esetek döntő többségében a csalódás elkerülése végett az ajándékozó és az ajándékozott együtt veszi meg a készüléket. Az idősebb korosztály, illetve a kisebb gyermekek azonban még meglephetők, hiszen náluk már, illetve még nem játszik annyira fontos szerepet a telefon márkája, típusa.

A vásárlás időpontját tekintve nem meglepő fejlemény, hogy az ügyfelek legtöbb esetben megvárják, milyen kedvezményes ajánlattal jön ki az ünnepek előtt szolgáltatójuk, és inkább ilyenkorra teszik az új készülék beszerzését, akár magukról, akár családtagjukról van szó. A vásárlás során a többség saját szolgáltatója előfizetéses akciói közül választ.

A beszerzés előtt szinte kivétel nélkül mindenki elsősorban a szolgáltatók honlapján tájékozódik, illetve élőben is megnézi a telefonokat. Ezen felül a férfiak sokszor különböző blogokon és fórumokon is utánaolvasnak a kinézett készüléknek, a nők pedig leggyakrabban személyes kapcsolataik révén tájékozódnak, vagy kérnek tanácsot.

Egyre nő az online vásárlás szerepe is a telekommunikációban, a többség azonban még mindig a készpénzes, utánvétes fizetést részesíti előnyben, tart attól, hogy bankkártyáját az interneten használja.

A vásárlók jellemzően négy szempontot fontolnak meg, amikor kiválasztják a számukra vagy szeretteiknek legmegfelelőbb telefont: az árat, a márkát, azt, hogy a telefon okos-e vagy sem, illetve hogy érintőképernyővel vagy gombokkal vezérelhető.