Mára a netezők kétharmada, azaz 3,3 millió fő okostelefon-használó.

3,3 millió okostelefon-használó

Az eNET 2015 októberében végzett online kutatása alapján mára a felnőtt magyar internetezők 67 százaléka, azaz 3,3 millió fő használ okostelefont. Az elmúlt kicsivel több mint két évben az okostelefont használók tábora 20 százalékponttal nőtt a netezők körében.

Okostelefon nélkül sehova

Az okostelefont használók mindennapi életének szerves részévé vált a telefon: háromnegyedük soha nem kapcsolja ki készülékét, és a többség egész éjszaka maga mellett tartja (58%). Vannak azonban, akik még ezzel sem érik be: 28% egész nap nem távolodik a telefonjától egy méternél messzebbre, közel minden negyedik válaszadó pedig még a mellékhelyiségbe is magával viszi azt.

Az okostelefon-használók az alkalmazások letöltése terén is aktívnak mutatkoznak, tízből kilencen szoktak legalább alkalmanként készülékükre appokat letölteni. Fizetni azonban már nem szeretnek ezért: kétharmad soha nem tölt le fizetős alkalmazásokat, negyedük pedig csak abban az esetben hajlandó erre, ha olyan appra van szüksége, ami ingyenesen nem beszerezhető.

A rendszeresen használt alkalmazások típusát tekintve egyértelműen a térkép, navigáció a kedvenc (69%), amely nélkül még a lakásból sem szeretnek kilépni; de a kommunikációval (62%); játékkal (61%); illetve közösségi médiával (58%) kapcsolatos appok is nélkülözhetetlennek bizonyultak.

A wifi már nem elég

Wifit tízből kilenc netező használ okostelefonján, miközben azok aránya, akik mobilinterneten keresztül (is) szoktak kapcsolódni a világhálóhoz, már eléri a 60 százalékot, ami 2 millió mobilnetezőt jelent. Egyre nő tehát azoknak az aránya, akik nemcsak az okostelefont, de az internetet is mindig „magukkal viszik”, így bárhol és bármikor elérhetők a neten és ők is elérik azt.

4G/LTE mobil szélessávú szolgáltatást már a mobilnetezők 41 százaléka használ okostelefonján, és további 6 százalék tervezi igénybe venni a következő egy évben. Az okostelefon-használók számára nemcsak a mobilnet-szolgáltatás megléte, hanem annak minősége is egyre fontosabb: 56 százalék számára a 4G képesség meghatározó szempont egy lehetséges új készülék kiválasztásánál.

A felmérések hátteréről

Az eNET a Jelentés az internetgazdaságról-kutatások keretében 18 évnél idősebb internetezők bevonásával, 2013, 2014 és 2015 során végezte kutatásait mobiltelefon-használati szokásokkal kapcsolatban. Az alábbi felmérések zajlottak a témában:

  • eNET online mobiltelefonos kutatás, 2013. szeptember, N=1000 fő
  • eNET online mobiltelefonos kutatás, 2014. január N=1066
  • eNET online mobiltelefonos kutatás, 2015. január N=1204 fő
  • eNET online mobiltelefonos kutatás, 2015. október N=1017 fő

A felmérések a Véleményem Van (Veva.hu) online kutatási közösség tagjainak körében készültek (a 2013-as kutatás kivételével). Az adatok nem, kor és régió alapján reprezentálják a 18 évnél idősebb hazai internetezők véleményét.