Szalay Dániel 2012. december 07.

Okostelefonról is elérhető a 4G/LTE

Nagy bejelentést tett a T-Mobile, mely Budapest lakosságának 99 százaléka mellett 60 vidéki település számára nyújt szélsebes internetet telefonon is.

Nagy bejelentést tett pénteken a T-Mobile, mely Budapest lakosságának 99 százaléka mellett 60 vidéki település számára nyújt szélsebes internetet: mostantól okostelefonról is elérhető a 4G/LTE.

Révbe ért a távközlési óriás tavaly elindított hálózatmodernizációs projektje. Mostanra ugyanis Budapesten megvalósult az itt élő lakosság 99 százalékos kültéri 4G/LTE lefedettsége, és már a főváros beltéri 4G/LTE lakossági lefedettsége is 83 százalékra növekedett. Ezenkívül a szolgáltatás már több mint 60 vidéki településen is elérhető, így az ország lakosságának közel 27 százaléka számára nyílt meg a 4G/LTE kínálta mobilinternetezés lehetősége (kültéren).

A szolgáltató elérkezettnek látta az időt arra is, hogy LTE-képes okostelefonokon is elérhetővé tegye a rendkívül gyors le- és feltöltést biztosító negyedik generációs mobilszolgáltatást. Így már nem csak 4G/LTE-képes táblagépen, illetve USB modem (stick) segítségével használható a 4G/LTE szolgáltatás (PC-n és notebookon), hanem az új technológiát kezelni képes okostelefonokkal is élvezhetők annak előnyei. A cég ezzel egyidőben megkezdte az első LTE-képes készülékek, a Nokia 820 LTE, a Nokia 920 LTE, a Samsung SIII LTE és a Samsung Note II LTE forgalmazását is, valamint bejelentették, hogy néhány héten belül az Apple iPhone 5 tulajdonosok is élvezhetik majd az új technológia előnyeit. Nekik ennek érdekében egy szoftverfrissítést kell majd telepíteniük.

A pénteki sajtóeseményen Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom vezérigazgatója azt mondta, hogy az LTE az egyik legkorszerűbb és leggyorsabban fejlődő rendszer a mobilkommunikáció történetében, így egy rendkívül időtálló technológiát vezettek be, a frekvenciaspektrumok körüli bizonytalanságok és a céget rosszul érintő szabályozói környezet ellenére. A vállalat vezetője ennek ellenére optimista, amire az is alapot nyújt, hogy a jelenlegi körülbelül globális 55 milliós teljes előfizetői szám a T-Mobile hálózatát is kiépítő Ericsson távközlési cég becslése szerint 1,6 milliárdra nő majd, és várakozások szerint öt éven belül a világ népességének több mint fele elérheti majd a nálunk most bevezetett technológia előnyeit. Mattheisen reményét fejezte ki, hogy már a karácsonyi szezonban is lesznek, akik LTE-képes telefonnal lepik meg ömagukat vagy családtagjaikat.

Repesztett az internet e sorok szerzőjének sebességtesztjén
56 Mbps-es letöltési sebességel repesztett az internet e sorok szerzőjének sebességtesztjén

Ennek érdekében a Telekom különféle kommunikációs aktivitásokba kezd a következő időszakban. Több bevásárlóközpontban is bemutatókat tartanak, a közösségi médiában Kerületfoglaló játékkal lepik meg ügyfeleiket, exkluzív koncertet szerveznek a közösségi médiabeli rajongóiknak, különleges épületfény-festéssel látják el az MTelekom budapesti, Krisztina körúti székházát, valamint promóciókkal is felhívják a figyelmet az új készülékekre, valamint a megújult mobilinternet-csomagokra.

A T-Mobile egyébként várhatóan a következő egy évben szinte teljesen lefedi LTE-vel az országot. A szolgáltatás Budapesten kívül már most is elérhető többek között Szombathely, Debrecen, Kecskemét, Győr, Siófok, Keszthely és Hévíz nagy részén, valamint további közel 60 településen. Ehhez csak megfelelő készülékre és a megfelelő díjcsomag igénylésére van szükség. Az LTE-t a meglévő és az új előfizetők is igénybe vehetik, miáltal akár 60 Mbps sebességgel tudnak letöltést, maximum 22 Mbps-sel pedig feltöltést végezni mobiljukkal.

A cikk szerzője Szalay Dániel

Nézze meg Szalay Dániel teljes profilját a Ki Kicsoda? oldalunkon.