2011. szeptember 02.

Olcsóbb telefonálást ígér az NMHH

A szolgáltatóknak 40 százalékkal kell csökkenteniük a nagykereskedelmi árakat a mobil-hangpiacon, erre három évük van.

A szolgáltatóknak 40 százalékkal kell csökkenteniük a nagykereskedelmi árakat a mobil-hangpiacon, erre három évük van.

Három új piacelemzési határozatot fogadott el a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) augusztus végén. Ezek a következő három évre vonatkoznak, s azt célozzák, hogy a szolgáltatók ezen idő alatt 40 százalékkal csökkentsék a nagykereskedelmi árakat a mobil-hangpiacon. Ettől a hatóság azt várja, hogy az előfizetők mind a vezetékes-, mind a mobiltelefonálásért is alacsonyabb díjat fizethetnek a jövőben.

A piacelemzési határozatokat az NMHH azzal indokolta, hogy az elmúlt 20 évben jelentős fejlődésen ment keresztül a hírközlési piac, melyen mostanra a mobilszolgáltatók váltak a vezető szereplőkké. 1991-ben mindössze 3 millió mobilhívást kezdeményeztek a honi előfizetők, 2010-ben viszont ez a szám már nyolcmilliárd volt. A mobilpiacon jelenleg az előfizetők száma négyszer annyi, az árbevétel pedig több mint kétszer akkora, mint a vezetékes telefonálás piacán.

A hatóság a jövőben új modellt alkalmaz az egymás közötti elszámolásban alkalmazott hívásvégződtetési díjak megállapítására, ezzel az Európai Bizottság ajánlását követi. Ezen modell szerint a szolgáltatóknak a jelenlegi 11,86 Ft/percről 2013. január 1-jéig 7,06 Ft/percre kell mérsékelniük a nagykereskedelmi forgalomban használt mobil-hívásvégződtetési díjaikat.

"A nagykereskedelmi díjak fokozatos csökkenése lehetőséget biztosít arra, hogy mind a mobil-, mind a vezetékes hívások kiskereskedelmi ára, azaz a telefonálók által fizetett percdíjak is fokozatosan csökkenjenek" - közölte az NMHH.